divendres, 12 de setembre del 2014

El fiscal general de l’Estat amenaça amb el codi penal

12/09/2014

CONSULTA - REFERENDUM

Torres-Dulce assenyala que "un delicte de sedició seria molt més greu perquè suposa el desarmament absolut de l'Estat constitucional"


Nerea Rodríguez


Eduardo Torres-Dulce, fiscal general de l'Estat espanyol.


El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que depèn del govern espanyol, ha amenaçat avui Catalunya i la consulta del 9N amb el codi penal: “La Fiscalia ha estudiat totes les possibilitats d'actuació hipotètiques sobre la consulta”, i ha afegit: “Tenim tots els instruments del Codi Penal per engegar-los". Segons ha dit en una entrevista a la cadena Ser, si el president català, Artur Mas, treu les urnes el 9 de novembre i es comet alguna conducta "marcada en el Codi Penal, la Fiscalia i els tribunals actuaran en conseqüència", i ha subratllat que el codi penal aquest text és l'últim recurs per a supòsits de ruptura de la convivència.

Així i tot, ha precisat que l'ús d'aquests instruments pot dependre del que dictamini el Tribunal Constitucional, davant el qual el Govern espanyol preveu recórrer la convocatòria de la consulta.
Eduardo Torres-Dulce ha explicat que el TC pot "simplement" suspendre la consulta o "establir condicions". D'aquesta manera, si el TC inclou "obligacions que cal complir" pot donar lloc a un delicte de desobediència. En aquest sentit, ha recalcat que per això cal que l'alt tribunal espanyol faci requeriment perquè es compleixi la seva autoritat, i "de manera que tots aquells que hagin de complir-ho ho sàpiguen amb claredat".

Torres-Dulce ha afegit que un delicte de sedició seria molt més greu perquè "suposa el desarmament absolut de l'Estat constitucional". No ha volgut precisar quins són els escenaris hipotètics sobre els quals ha treballat la Fiscalia perquè seria especular amb possibilitats que "de cor" desitja que no es produeixin. Preguntat per la 'V' de la Diada, Torres-Dulce s'ha limitat a expressar el seu "respecte absolut" a una forma de manifestació i d'expressió que "forma part de les bases mateixes de la democràcia".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/el_fiscal_general_de_l_estat_amenaca_amb_el_codi_penal_103026.php