dissabte, 20 de setembre del 2014

Cotarelo: "El nacionalisme espanyol té por que el resultat de la consulta fos molt diferent del d’Escòcia"

20/09/2014

CONSULTA

El catedràtic de Ciències Polítiques carrega contra "aquesta insistència en frustar la voluntat de la immensa majoria dels catalans"


Nerea Rodríguez



Ramon Cotarelo


L'escriptor i catedràtic de ciències polítiques de la UNED Ramon Cotarelo assegura avui en un post al seu blog que tant la dreta com la esquerra espanyola tenen por del resultat de la consulta de Catalunya, i per això no permeten que els catalans votin: “Per què aquesta insistència en frustrar la voluntat de la immensa majoria de la societat catalana, argumentant de mala fe uns límits legals que interpretats obertament no ho serien? Per pura por. Per por que el resultat d'una consulta a Catalunya fos molt diferent al d'Escòcia”.


En aquest sentit, el catedràtic de ciència polítiques manifesta que “en realitat, els defensors de la unitat de la nació espanyola no creuen en ella. Si hi creguessin, no els importaria posar-la a prova”. Alhora, constata que “el nacionalisme espanyol de dreta i d'esquerra s'encara amb el català basant-se en la Llei i la Constitució i amenaçant a l'independentisme amb engegar procediments repressius de tot tipus. Esquerra i dreta es diferencien en la solució que proposen, però no en el diagnòstic que fan: l'independentisme no és legal i, per tant, no es pot permetre”.

I aquí, recorda, “s'entra ja en la més feroç i avorrida de les casuístiques sobre què es fa, què no es fa, sobre quines bases. Tot per no recórrer a una cosa tan senzilla com la dels britànics: votar”. En el text, Cotarelo carrega durament contra el govern espanyol: “El Regne Unit ha donat una lliçó de democràcia al món, a Europa i molt especialment a Espanya, país en el qual un conflicte del tot similar s'afronta de manera radicalment diferent”.

Segons l’autor, “al reconeixement de l'altre, el respecte als seus drets, el diàleg, la negociació, la lliure elecció i decisió dels ciutadans, criteris aplicats a Gran Bretanya, s'oposa a Espanya la falta de reconeixement de l'altre, la de respecte dels seus drets, el rebuig del diàleg, l'absència de negociació, la prohibició que els ciutadans triïn o decideixin res”. I continua: “El Regne Unit és una democràcia consolidada, secular; la seva última dictadura, i civil, es va donar fa més de tres-cents cinquanta anys. Espanya és una democràcia recent, procedent d'una tradició autoritària; la seva última dictadura, i militar, va ser fa menys de quaranta anys”.

Finalment, conclou proposant tres coses: “1) El govern central proposa a la Generalitat ajornar la consulta a canvi de reconèixer-la i negociar la seva celebració; 2) La Generalitat sol·licita poders de negociació del Parlament i els obté; 3) ambdues parts negocien el calendari de la consulta, perquè hi hagi temps per a la campanya, i el contingut de la pregunta, en la línia de la Llei de claredat canadenca”.






http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/cotarelo_el_nacionalisme_espanyol_te_por_que_el_resultat_de_la_consulta_fos_molt_diferent_del_d_8_103211.php