divendres, 15 d’agost del 2014

'The Economist' reclama un "diàleg adequat" entre Mas i Rajoy

15/08/2014

DRET A DECIDIR

El setmanaria britànic constata que "els partits tradicionals d’Espanya estan en decadència, mentre el separatisme català va en augment"


Nerea Rodríguez


Artur Mas i Mariano Rajoy, avui a la Moncloa


El prestigiós setmanari britànic ‘The Economist’ ha publicat en la seva edició online un article on reclama un "diàleg adequat" entre el president català, Artur Mas, i l’espanyol, Mariano Rajoy: “Els espanyols anomenen una conversa entre dues persones que no volen escoltar-se, conversa entre besucs. La descripció sovint s'adapta a les discussions dels polítics, però potser no per molt temps. Amb els partits tradicionals d'Espanya en decadència i el separatisme català en augment, aviat es poden veure forçats a un diàleg adequat”.

El text, que sortirà demà en l'edició en paper, considera que “el president del govern espanyol va perdre una gran oportunitat de començar una conversa com cal quan va rebre Artur Mas el 30 de juliol a la Moncloa”, i recorda que el Parlament català aprovarà una llei de consultes per votar el proper 9N. En aquest sentit, assenyala que “Rajoy, que vol prohibir el referèndum, demanarà als jutges que la declarin inconstitucional”. Segons el setmanari, “això obligaria Mas a prendre una decisió: s'ha compromès tant a romandre dins de la llei com a consultar als catalans sobre la independència”.


‘The Economist’ creu que “una sortida podria ser la d'avançar les eleccions regionals”, tot i que vaticina que que probablement guanyaria ERC. Alhora, l’article assenyala que “si Escòcia vota per la independència del Regne Unit en el seu referèndum el 18 de setembre, això suposaria un precedent a la Unió Europea i impulsaria les passions separatistes dels catalans”, i constata que “a la resta d'Espanya, on les eleccions regionals estan programades per al mes de maig i les eleccions generals uns sis mesos més tard, la classe política està fragmentada.

El setmanari britànics es fa ressò del cas Pujol, i destaca l’aparició i èxit de ‘Podemos’. Finalment, afirma que “Rajoy espera que la incipient recuperació d'Espanya l'ajudi amb els votants. L'economia va créixer un 0,6% en el segon trimestre, i va mostrar la creació anual neta d'ocupació per primera vegada des del 2008, i un enlairament ràpid podria ajudar al PP, tot i que el creixement de les exportacions es va estancar perillosament”.

Només una cosa sembla assegurada, segons ‘The Economist’: “La política espanyola s’està fracturant. Com a resultat les parts es fan més petites, i probablement hauran de formar coalicions per governar. Tard o d'hora els besucs hauran de començar a parlar l'un amb l'altre”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/_the_economist_reclama_un_dialeg_adequat_entre_mas_i_rajoy_102417.php