divendres, 15 d’agost del 2014

Paluzié: "No hi haurà independència si no trenquem amb la legalitat espanyola"

15/08/2014

INDEPENDÈNCIA

La degana d’Econòmiques de la UB critica que "estem en un joc d’amenaces increïble"


Nerea Rodríguez



Elisenda Paluzie



La degana de la facultat d'Econòmiques de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzié, ho té clar: “L’Estat espanyol pot intercedir i declarar il·legal la consulta, però no hi haurà independència si no trenquem amb la legalitat espanyola”, i explica les dues maneres de fer-ho: declarar la independència o bé fer el referèndum. Segons Paluzié, “és millor fer una consulta, ja que uneix més gent diferent i d’ideologies més diverses. A més, expressa molt més directament la voluntat popular”.

En una entrevista al diari ‘El Punt Avui’, la degana d’Econòmiques de la UB afirma que “si l’Estat retira les urnes el 9N, mostrarà al món quin és el seu concepte de democràcia. Les imatges d’impedir una votació democràtica i legítimina no farien més que reforçar el passos posteriors”.
Preguntada per si la comunitat internacional reaccionaria si això passa, Paluzié ho té clar: “No hem d’esperar que ningú es mulli per nosaltres si no mostrem la determinació de ser independents”.

Al final, assenyala, “la política internacional és el mon dels interessos i ningú es vol crear un problema innecessàriament. Però si Catalunya demostra al món que se sent una nació, al final s’acabarà reconeixent com un Estat sobirà”. Alhora, constata que “estem en un joc d’amenaces increïble. I si la ciutadania de Catalunya es creu aquestes intimidacions, hauran fet l’efecte buscat per algunes institucions com l’Estat espanyol i la UE”.

El deute espanyol

Paluzié també explica que “el titular del deute és l’Estat espanyol; per tant, és l’Estat el que ha de respondre a aquest deute. Per tal que hi hagi un repartiment de deute, les dues parts han de seure i negociar. En aquest escenari de negociació, Catalunya ha d’exigir que el regne d’Espanya no la pugui boicotejar ni econòmicament ni a les institucions europees a canvi de retenir el deute”.

Finalment, assegura que “en el minut posterior a la declaració unilateral d’independència, els termes de tot el que ara diu Espanya s’hauran invertit. Li interessaria molt negociar”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/paluzie_no_hi_haura_independencia_si_no_trenquem_amb_la_legalitat_espanyola_102418.php