dijous, 7 d’agost del 2014

La 'CIA a l’ombra': "Els catalans desconfien dels polítics de Madrid i se senten robats per Espanya"

07/08/2014

INDEPENDÈNCIA

La consultoria Stratfort creu que la reforma de la Constitució "probablement no acabarà definitivament amb la fragmentació històrica, geogràfica i política del país"


Nerea Rodríguez



Manifestació de la Diada de l'11 de Setembre.


La consultoria d'intel·ligència nord-americana Stratfort Global Intelligence, més coneguda com la CIA a l'ombra, ha fet una nova anàlisi sobre la situació política que viuen Catalunya i Espanya. En un informe titulat “Els líders d’una Espanya dividida s’enfrontaran una vegada més”, Stratfort constata que “el que alimenta encara més les demandes per a la independència és una profunda desconfiança dels polítics de Madrid i el sentiment generalitzat que la regió està sent robada pel govern central d'Espanya”.

El text reconeix que “l’empenta actual de Catalunya per la independència és similar a les realitzades pel País Basc, però el context és radicalment diferent”. Segons Stratfort, les demandes catalanes independentistes “arriben en un moment en què Espanya
està vivint la pitjor crisi econòmica de la història recent”, i constata que “Madrid no es pot permetre el luxe de perdre una de les regions més riques d'Espanya ni pot permetre donar a Catalunya més autonomia fiscal”.

Segons aquesta consultoria, “mentrestant, la crisi ha repercutit negativament en la població de Catalunya i la intensificació de les seves demandes secessionistes”, i explica que “el que va començar com un rebuig als intents de Madrid per exercir un control més estricte del pressupost de la regió, s’ha convertit en una demanda oberta per la independència”. Alhora, el text destaca que l’actitud catalana és “conseqüència de les decisions preses pel centre”, i es pregunta si “el reconeixement de l’existència d’una nació catalana significa que mereix tenir el seu propi Estat independent?”.

En aquest context, recorda que “la Constitució reconeix que Espanya està formada per diferents nacionalitats amb les seves pròpies tradicions culturals i lingüístiques, però va estipular que existeixen com a part de la nació espanyola indivisible. En aquest sentit, només la ‘nació espanyola’ és considerada com a sobirana, mentre que a les diferents ‘nacionalitats’ se'ls va donar el dret de ser autònoms però no sobirans”.

Mas, "un home que pot convertir-se en el president d’una república independent"

Tot i això, l’informe assenyala que “un nombre creixent dels espanyols creu que es necessita una reforma constitucional per resoldre dos problemes alhora. Una república federal apaivagaria els sentiments separatistes a Espanya, així com l'abolició de la monarquia obsoleta. Aquestes idees estan començant a convertir-se en el corrent principal”. Així, assegura que “cada vegada és més clar que el sistema constitucional de 1978 està arribant als seus límits. La reforma constitucional ha deixat de ser un tema tabú a Espanya i probablement succeirà en el futur pròxim”.

Tot i aquesta reforma, Stratfor creu que “seria un important pas endavant en la recerca de l’equilibri polític a Espanya, probablement no acabarà definitivament amb la fragmentació històrica, geogràfica i política del país”. A més, defeineix el president català, Artur Mas, com “un home que creu que pot convertir-se en el primer president d'una república independent”.