dilluns, 4 d’agost del 2014

El govern espanyol, confiat en un no a la independència d'Escòcia

04/08/2014

ESCÒCIA

Des de l'executiu asseguren que no són ells els que han de fer cap proposta a Mas "a canvi que no faci res il·legal"


Xavier Lladó


El president espanyol, Mariano Rajoy


El govern espanyol confia que una victòria del no en el referèndum d'independència convocat a Escòcia per al pròxim 18 de setembre "desinfli el suflé" català. L'executiu descarta sorpreses en el resultat de la consulta a Escòcia perquè, quan falta poc més d'un mes per al referèndum, no hi ha hagut cap enquesta que hagi donat per vencedors els partidaris de la separació del Regne Unit.

I el més important dels sondejos, segons diuen els experts, és "la tendència", apunten les fonts, que recorden com en les últimes enquestes el no obté uns 18 punts d'avantatge al sí a la independència.
Des del govern espanyol entenen que una victòria del no a Escòcia significaria "un gerro d'aigua freda" sobre les aspiracions de l'independentisme català, insisteixen les fonts.

Pensen que la possibilitat que Escòcia se separés del Regne Unit va donar ales a l'independentisme català perquè, fins a aquell moment, no s'havia donat l'escenari que una part del territori d'un estat membre de la UE es pogués escindir i aspirés alhora a seguir a la UE.

Entenen que entre Catalunya i Escòcia existeix una diferència de gran envergadura. Mentre que el referèndum escocès és legal, perquè respon a un pacte entre Londres i Edimburg, una eventual consulta d'autodeterminació a Catalunya seria considerada il·legal per l'executiu espanyol, ja que la Constitució espanyola, que parla de la "unitat indissoluble" de la nació i que estableix que la sobirania nacional rau en tot el poble espanyol, no ho permet.

D'altra banda, des del govern de Rajoy, afegeixen, es vol resoldre el problema "sense deixar cicatrius", amb diàleg, sempre que es tracti d'un diàleg que estigui "dins de la legalitat", cosa que exclou negociar la celebració de la consulta. Això sí, des del govern espanyol insisteixen que no són ells els que han de fer cap proposta a Mas "a canvi que no faci res il·legal". És el president de la Generalitat qui ha de presentar "ofertes" alternatives, conclouen les fonts.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/el_govern_espanyol_confiat_en_un_no_a_la_independencia_d_escocia_102221.php