dilluns, 14 de juliol del 2014

Una plataforma ciutadana demana una regió autònoma a Catalunya Nord

Dilluns  14.07.2014  13:49

Autor/s: ACN

Impulsada per Brice Lafontaine, president d'Unitat Catalana, la iniciativa ja ha rebut el suport d'Oriol Junqueras



Brice Lafontaine



Avui s'ha presentat a Perpinyà la plataforma ciutadana impulsada per Brice Lafontaine, president d'Unitat Catalana, per a crear una regió autònoma a Catalunya Nord. Segons que ha explicat, la reforma territorial que prepara el govern francès i que ja està en tràmit parlamentari 'diluirà' Catalunya Nord en una macroregió amb capital a Tolosa de Llenguadoc que deixarà els nord-catalans 'sense poder de decisió'.

'Som molts els qui pensem que ens cal una col·lectivitat territorial pròpia per tenir una bona gestió econòmica i un reconeixement més clar de la nostra identitat', ha dit Lafontaine, que ja té el suport de
personalitats del món polític i de la societat civil.

La reforma territorial impulsada per François Hollande, que preveu de reduir el nombre de regions amb l'objectiu de simplificar l'administració i reduir despeses de l'estat francès, preveu que el departament dels Pirineus Orientals passi a dependre d'una macroregió que tindrà la capital a Tolosa de Llenguadoc. És a dir, a efectes pràctics, Catalunya Nord passarà de dependre de Montpeller, a l'actual regió Llenguadoc-Rosselló, a Tolosa. A més, la reforma també preveu que el departament dels Pirineus Orientals desaparegui el 2020. Això implicaria, segons els impulsors de la plataforma ciutadana, que Catalunya Nord es quedaria sense representació administrativa.

És respecte a aquest escenari que Brice Lafontaine, regidor a l'Ajuntament de Perpinyà i president d'Unitat Catalana, ha impulsat una plataforma ciutadana per a recollir adhesions amb l'objectiu de crear la regió de Catalunya Nord. A la web Region.cat, tothom es pot afegir a la demanda col·lectiva que, tot i no tenir el suport de la classe política nord-catalana, vol créixer sumant adhesions suficients per pressionar"el govern francès i evitar que Catalunya Nord 'quedi diluïda' en una macroregió.

Lafontaine ha alertat que des de la creació de la regió Llenguadoc-Rosselló el 1982, Catalunya Nord 'no ha parat d'empobrir-se' perquè els centres de decisió, tant polítics com econòmics, es van desplaçar a Montpeller. Una realitat que ha fet, per exemple, que les relacions transfrontereres amb Catalunya 'hagin quedat reduïdes a la mínima expressió'.

'Estem d'acord amb el govern francès que cal reduir el nombre d'administracions. Per això volem una regió pròpia que comportaria la desaparició de l'actual departament dels Pirineus Orientals', ha justificat Lafontaine. Respecte a la grandària del nou departament, un dels arguments del govern francès per a justificar la reforma, Lafontaine ha assegurat que seria més gran que, per exemple, la regió de Còrsega, que té reconeguda 'la seva particularitat territorial', una figura jurídica prevista a la constitució francesa i que 'Catalunya Nord hauria de poder tenir'.

A banda les que es recullin a la web, Lafontaine apunta que es faran actes per a captar adhesions i que es faran recollides de signatures 'als partits de la USAP, a les manifestacions catalanistes i allà on calgui': 'Som molts els qui pensem que ens cal una col·lectivitat territorial pròpia per a tenir una bona gestió econòmica i un reconeixement més clar de la nostra identitat.' De moment, la iniciativa ja té el suport d'una àmplia representació de la societat civil nord-catalana, com també de personalitats del Principat com el president d'ERC, Oriol Junqueras, el diputat també d'ERC Joan Puigcercós, l'escriptor Víctor Aleixandre i l'economista Elisenda Paluzie.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4203619/20140714/plataforma-ciutadana-demana-regio-autonoma-catalunya-nord.html