dimarts, 22 de juliol del 2014

Una DUI pot provocar un rescat a Espanya, segons la consultora IHS

22/07/2014

INDEPENDÈNCIA


Segons l'informe, "el risc" que ERC guanyi unes eleccions i declari la independència de manera unilateral és ara significatiu


Bernat Vilaró



Brian Lawson, autor de l'informe



La consultora nord-americana IHS ha publicat un informe on alerta que una possible declaració unilateral d'independència (DUI) forçaria un nou rescat a l'Estat espanyol. Segons el consultor en Economia Global i Financera Brian Lawson, l'autor de l'informe, la DUI dispararia el deute de l'Estat fins al 116,4%.

Escenari electoral

A més, el risc que ERC guanyi unes eleccions i a posteriori declari la independència unilateralment és ara significatiu, segons aquest document. També s'hi destaca que, en tot cas, l'escenari més probable no és pas una "separació amb presses", sinó un nou pacte fiscal per a Catalunya, o bé que el procés independentista continuï però d'una manera "més latent" i "ordenada".

De fet, el text reitera que unes eleccions plebiscitàries serien "un canal constitucional prou sòlid" per permetre que la ciutadania de Catalunya "expressi el seu desig de marxar d'Espanya". Per Lawson, després dels resultats de les eleccions europees del mes de maig passat, "ERC ha insinuat que vol completar la secessió l'any 2016". Per això, segons l'informe, la DUI "és un risc i amenaça la pertinença de la regió a la Unió Europea i a l'Eurozona", diu l'informe.

Deute espanyol


L'informe, que es titula Catalunya: possibles implicacions d'una secessió d'Espanya, també detalla que la independència podria contagiar Euskadi, i que "la fragmentació provocaria un gir en les darreres millores" que ha fet l'Estat espanyol, que tornaria a patir una crisi de finançament i que es veuria obligat a demanar nou suport a la UE.

El text també destaca el pes que té Catalunya dins l'Estat espanyol en matèria econòmica i fiscal, i assenyala que, en cas d'independència, el deute espanyol pujaria fins al 116,4% del PIB. Com a conseqüència, comunitats autònomes com Andalusia, Castella la Manxa o Extremadura tindrien problemes de finançament a causa de la fi de les transmissions fiscals entre regions.

Crispació social

Finalment, Lawson apunta que si Espanya bloqueja la independència augmentaria la tensió social. "Hi ha clarament la possibilitat que augmentin les vagues i les grans manifestacions, que podrien ser més violentes, especialment contra símbols del govern estatal i els negocis espanyols", afegeix.

Consulta aquí l'informe complet de la consultora IHS.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/una_dui_podria_provocar_un_nou_rescat_a_espanya_101973.php