divendres, 4 de juliol del 2014

Un exjutge del TC compara defensar l'Estatut amb la pena de mort

04/07/2014

INDEPENDÈNCIA

El jutge diu que "em fa pena" veure milions de persones al carrer protestant contra la sentència de l'alt tribunal


Bernat Vilaró


Tribunal Constitucional


L'exjutge del Tribunal Constitucional (TC) Manuel Aragón Reyes va ser el magistrat clau en la sentència sobre l'Estatut de Catalunya del 2010. En una entrevista que publica avui El País, Aragón defensa la decisió del TC i afirma que, quan veu sortir milions de persones al carrer protestant contra la sentència de l'alt tribunal, "em fa pena". "No passa res perquè surtin al carrer. Demà poden sortir defensant la pena de mort", assegura en l'entrevista.

"El problema no era la sentència, era la reforma de l'Estatut", reitera Aragón. "El greu error va
ser la reforma estatutària, no la sentència", afegeix. "Quan la Constitució no es compleix no arriben res més que mals", etziba. "És un problema d'opinió, polític, però no jurídic", continua Aragón. "El que sí que em fa pena és que això s'encapçala per un poder constituït, per autoritats de la comunitat autònoma. Aquests poders s'han de sotmetre a la Constitució i al TC", sentencia l'exmagistrat.

Encara sobre la sentència de l'Estatut, Aragón creu que "va ser la menys dolenta possible", i que "amb el temps es reconeixerà la seva importància". El jutge, que es pren "molt seriosament la Constitució", considera que es va fer "el que la majoria creia que podia i havia de fer".

Una "sortida constitucional"

En l'entrevista, preguntat sobre la situació actual del procés sobiranista, Aragón opina que "hi ha d'haver una sortida constitucional". "No penso que la nostra Constitució sigui incapaç, ben interpretada, amb altura de mires i diàleg, de resoldre els problemes territorials o de legitimitat de les institucions democràtiques", diu al rotatiu madrileny. "Però hi ha d'haver una condició: un consens amplíssim", conclou.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/un_exjutge_del_tc_compara_defensar_l_estatut_amb_la_pena_de_mort_101639.php