dimarts, 29 de juliol del 2014

Quines estructures d'estat fan falta a Catalunya?

Dilluns  28.07.2014  20:08

Un Banc Central, un sistema judicial, una Agència catalana de la Seguretat Social o una Agència Catalana de Seguretat Aèria, són algunes de les que marca la UE






Dos dels informes presentats pel Consell Assessor de la Transició Nacional analitzen el paper d'una Catalunya independent a la comunitat internacional. Un explica quines agències i estructures administratives exigeix la UE als estats membres i l'altre detalla la integració d'una Catalunya independent en la comunitat internacional en sentit més ampli, especialment en les organitzacions internacionals intergovernamentals.

Les estructures d'estat que marca la UE

L'informe especifica quins requisits marca la Unió Europea als estats membres, alguns de més genèrics, com ara la lliure circulació de béns i la de treballadors; i d'altres de més específics com ara les agències nacionals necessàries tant de competència com de regulació. En aquest darrer cas, l'informe explica quines ja té Catalunya i quines manquen, com ara un Banc Central, un sistema judicial, una Agència catalana de la Seguretat Social o una Agència Catalana de Seguretat Aèria.

L'informe conclou que 'la Generalitat disposa ja d'organismes i estructures administratives per poder desenvolupar i aplicar el dret europeu i, en definitiva, per poder implementar les polítiques públiques de la UE'. Tot i això, hi ha moltes estructures que cal dotar de més competència i d'altres que s'han de crear de nou.

Heus ací una llista amb algunes de les estructures d'estat que fan falta:

-Un servei o una autoritat de duanes per portar a terme les funcions de comerç exterior i vigilància, control i inspecció de mercats
-Un 'national contact point' per al control de l‟adopció de regulacions tècniques de
productes.
-Una entitat que vetlli per la implementació dels estàndards comunitaris (i internacionals)
-Una entitat nacional d‟acreditació
- L'Agència Catalana del Consum i l‟Agència Catalana de Seguretat Alimentaria (ACSA) haurien de dotar-se de majors capacitats i caldria crear de bell nou l‟Agència Catalana del Medicament
-Una Agència catalana de la Seguretat Social
-Una autoritat reguladora del servei postal
-Una unitat administrativa amb competència per resoldre les
sol·licituds de reconeixement de titulacions acadèmiques i professionals per a l‟exercici de
les professions regulades
-El Banc Central de Catalunya, al qual li siguin atribuïdes les funcions pròpies previstes en els tractats i en el conjunt de disposicions que determinen el funcionament de la Unió
Econòmica i Monetària
-Un Registre Mercantil de Catalunya
-Estructura administrativa per a la protecció de la propietat industrial
-Dotar de més recursos l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO)
-Reforçar el Servei d‟Ajuts i Organisme Pagador del Departament d‟Agricultura
-Unitat especialitzada en seguretat de comerç exterior d‟aliments, animals, pinso i material vegetal
-Un cos especialitzat d‟inspectors de pesca
-El Cos de Mossos d‟Esquadra hauria d‟assumir funcions de Guàrdia Costanera
-Estructura administrativa responsable de seguretat del transport ferroviari
-Agència Catalana de Seguretat Aèria
-Ens propi de navegació aèria, integrat en la xarxa de navegació aèria europea
-Autoritat Nacional Reguladora en matèria d‟Energia Nuclear de caràcter independent
-Gestors privats del Mercat Elèctric
-Gestors privats del Mercat de Gas
-Estructures administratives i tecnològiques necessàries per gestionar els impostos indirectes (IVA) i els impostos especials (dins l'Agència Tributària de Catalunya)
-Reforçar l‟IDESCAT
-Un Centre de referència de l‟Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball
-Un operador de la xarxa d‟alta tensió i un operador de la xarxa de
gas
-Un sistema judicial de bell nou
-Un servei de control fronterer
-Un servei d‟Administració d‟immigració
-Centres d‟acollida d‟immigrants, de sol·licitants d‟asil i de víctimes de
tràfic d‟éssers humans
-Una xarxa consular catalana per tramitar i emetre visats
-Reforçar el finançament de les estructures d‟R+D+I
-Estructures de gestió del programa europeu Erasmus +
-Una autoritat competent per autoritzar i tancar l‟activitat extractiva mediambiental
-Assumir les funcions del Mecanisme d‟Alerta Ràpida (àmbit mèdic)

Com s'aconseguirà el reconeixement d'estat independent?
Pel que fa al segon informe, en primer lloc s'explica com caldria actuar per aconseguir reconeixement internacional com estat. Es detalla que els principis de Montevideo del 1993 marquen els quatre elements bàsics que cal que qualsevol estat tingui: 'població permanent, territori definit, govern, amb control clar sobre aquesta població i aquest territori i capacitat d’entrar en relació amb d’altres estats'.

L'informe recomana evitar les demandes de reconeixement prematures i que es 'tingui ben present, i comuniqui a la població, que el procés de reconeixement éssempre progressiu, per raons polítiques i també tècniques, i que la seva culminació exigeix temps'.

La subscripció dels tractats internacionals
D'una altra banda, l'informe detalla com s'haurien de subscriure els milers de tractats de la comunitat internacional. Es proposen dues solucions: la successió dels tractats que ja ha signat l'estat espanyol, és a dir simplement integrant-los com a propis; o bé ratificar-los de manera particular. Aquesta segona opció caldria aplicar-se en els tractats 'd’especial rellevància en matèria de: codificació del dret internacional65; protecció internacional dels drets humans; dret humanitari; matèria econòmica i fiscal; o de dret internacional privat, com els relatius a adopció internacional, legalització de documents o propietat intel·lectual i industrial'.

L'adhesió a les organitzacions internacionals intergovernamentals
El tercer àmbit que recull aquest informe és l'estratègia que caldria adoptar per formar part de les organitzacions internacionals intergovernamentals (OIG), com ara l'ONU. Pertànyer a aquestes organitzacions és segons el CATN 'un camí imprescindible per al reconeixement i per a l’efectiva integració en la comunitat internacional'.

'És molt important ser membre de l'FMI i del Consell d'Europa, per exemple. En tot cas, aquest serien processos llargs i l'informe analitza com de complicat és en cada cas' ha explicat Pi-Sunyer a la presentació de l'informe.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4205724/20140728/quines-estructures-destat-fan-falta-catalunya.html