divendres, 11 de juliol del 2014

Homs acusa el govern espanyol de 'confiscar l'autonomia'

Divendres  11.07.2014  09:31

El decret que obliga la Generalitat a pagar l'escola privada als pares que vulguin que els seus fills estudiïn en espanyol s'aprovarà avui, segons el diari El Mundo






'Catalunya haurà de començar a pagar el setembre el cost d'estudiar en castellà. Si no garanteix l'ensenyament en aquesta llengua, l'estat li passarà la factura de les escoles privades trimestralment. L'estat avançarà cada mes a les famílies afectades l'escolarització, el transport i el menjador.

Aleshores Hisenda deduïrà o retindrà els diners a la Generalitat del finançament autonòmic. Així ho estableix el decret que garantirà el dret de tots els espanyols a aprendre en castellà', segons que informa El Mundo avui. Pel conseller Francesc Homs, és 'una confiscació de l'autonomia'.

'Això és un abús de poder, això és confiscar l'autonomia, és absolutament il·legal i ho recorrerem amb totes les de la llei, perquè les coses no funcionen d'aquesta manera. Això ho és tot menys seriós', ha apuntat el conseller de la presidència i portaveu del govern a Catalunya Ràdio. També considera que el decret és impossible d'aplicar.

Homs ha argumentat que no hi ha oferta d'escola privada en castellà a Catalunya a cada cantonada i a totes les comarques, i ha qualificat de 'surrealista' la iniciativa del govern espanyol, que 'va en contra de la cohesió social' i 'té ganes de fragmentar': 'Volen plantar la llavor de la discòrdia i de la divisió i ja li ben asseguro que no germinarà, perquè la gent no ho permetrà i el govern de Catalunya tampoc.'

Segons fonts del ministeri esmentades per l'ACN, el decret manté el cost estimat de 6.057 euros per escolar inclosos transport i menjador, i estableix que el Ministeri d'Hisenda podrà retenir aquests diners de les transferències a la Generalitat en el còmput que farà cada tres mesos. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, vol que el decret s'apliqui al pròxim curs.

El text arriba al consell de ministres després d'haver rebut un dictamen molt dur del consell d'estat, que va demanar al Ministeri d'Educació que reformulés de dalt a baix el projecte perquè considerava que la regulació té buits importants, com per exemple que no estableix què passa si l'única escola que es pot assignar no agrada als pares per motius ideològics.

El procés dissenyat pel ministeri s'haurà d'iniciar mitjançant una sol·licitud de qui exerceixi la pàtria potestat, tutela o cautela dels alumnes, o els mateixos alumnes en cas de ser majors d'edat. Un cop presentada la sol·licitud, l'Alta Inspecció d'Educació demanarà a l'administració autonòmica 'informació sobre l'oferta educativa en castellà a la zona d'escolarització considerada' on haurà de constar el nombre d'alumnes que reben ensenyament en castellà i la 'justificació' de les diferències de proporció entre la llengua cooficial i el castellà. La conselleria d'Ensenyament disposarà d'un termini màxim de quinze dies per presentar els documents que estimi pertinents i posteriorment l'instructor elevarà la proposta d'actuació.

Un cop superada aquesta fase, la Direcció General d'Evaluació i Cooperació haurà de resoldre el reconeixement del dret 'a obtenir compensació per les despeses d'escolarització'. El termini màxim per dictar i notificar la resolució serà de sis mesos, i si aquest termini venç sense resolució, suposarà que l'administració ha desestimat la petició per silenci administratiu. Si és positiu, el Ministeri pagarà i després restarà dels pressupostos de la Generalitat les despeses de 'matriculació, escolarització i derivats de la prestació dels serveis complementaris de transport, menjador i internat'.

Segons el projecte de decret, el Ministeri d'Educació remetrà al Ministeri d'Hisenda amb periodicitat mensual els corresponents acords de retenció de les despeses abonades als centres privats, i 'l'Estat deduirà o retindrà els imports dels recursos de finançament de les Comunitats Autònomes'.

Editorial de Vicent Partal: Els 125.953 alumnes valencians o tres famílies del Principat
Més informació: Wert farà pagar a la Generalitat l'escolarització en espanyol
Una família valenciana exigeix a Wert l'escolarització en català de la seva filla



http://www.vilaweb.cat/noticia/4203114/20140711/govern-espanyol-retindra-catalunya-cost-destudiar-espanyol.html 

2 comentaris :

Anònim ha dit...

1.- Nom de l escola que fagi refugi aquests pares. 2.-Si te subvenció
de la mena que sigui ,inclús de beques menjador( si es privada no cal ,tots poden pagar el menjar )3.- inspeccions setmanals del reglament de seguretat escolar( segur que tenen defectes ,totes en tenen)i les diferents normes de la Conselleria
I ara segur que penseu ,es passa ,oi? i dic jo per 4 bretols tenim que passar aquesta humiliació ?si volen que es facin un liceo espanyol i prou.A tot això algú a preguntat als nanos la seva posició ? no esta immerses dins del delictes contra la infància ? quina diferencia i a amb l ablació ? això no es una ablació social? Si estic emprenyat es nota ?

Anònim ha dit...

Disculpeu ,si un escriu agressivament ,te l obligació de firmar. el post va firmat per mi ESCOLANO