divendres, 11 de juliol del 2014

David McKie: "Si veten el 9-N, serà l'hora de fer avergonyir l'Estat davant el món"

11/07/2014

INDEPENDÈNCIA

El catedràtic escocès afirma en una entrevista a l'ARA que a Escòcia no hi percep "la passió que detecto a Catalunya"


Bernat Vilaró


Manifestacions independentistes a Catalunya i Escòcia


El catedràtic escocès David McKie, expert en relacions públiques i imatge exterior de les nacions, afirma que "si veten el 9-N, serà l'hora de fer avergonyir l'Estat davant el món", en una entrevista que publica avui el Diari ARA.

McKie afegeix que si Espanya no permet fer la consulta, "cal pensar alguna resposta amb creativitat per fer-ne la màxima publicitat de cara a la comunitat internacional, amb alguna acció de mobilització massiva, creativa, que creï incomoditat a les autoritats espanyoles".

"El 9 de novembre, si s’impedeix votar als catalans, s’ha de convertir en el dia de la vergonya per a Espanya. Es pot traslladar el cas d’alguna manera a les Nacions Unides i a altres instàncies perquè
ho considerin com un assumpte que afecta els drets humans d’una comunitat nacional, la seva llengua, cultura i identitat política", afegeix el catedràtic escocès.

McKie recomana que "cal ser molt pacient", i que el poble català "ha d’estar preparat per a un procés a llarg termini. Cal resiliència, energia i passió. No frustrar-se tot just començar, no tirar la tovallola encara que de moment a Madrid es neguin a autoritzar el referèndum d’autodeterminació", recomana.

Procés pacífic

En l'entrevista McKie destaca l'esperit pacífic del procés sobiranista català, i nega que la sensació a l'estranger sigui, com va dir el PP al Congrés dels Diputats fa uns dies, que "qualsevol espurna farà saltar la violència" a Catalunya: "No és aquesta la sensació que percebo quan vinc aquí. El poble català no és violent i no es percep com a violent", reitera.

Escòcia

Sobre el referèndum que se celebrarà a Escòcia el proper 18 de setembre, McKie reconeix que "hi ha un terç de la població mobilitzada per la independència, però no hi veig la passió, l’energia i l’entusiasme que detecto a Catalunya". "No sé si els escocesos estan gaire disposats a fer sacrificis per assolir l’estat propi. I això ho fa més difícil", conclou en l'entrevista a l'ARA.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/david_mckie_si_veten_el_9-n_sera_l_hora_de_fer_avergonyir_l_estat_davant_el_mon_101767.php