La presidenta de l'ANC està convençuda que Mas farà tot el possible per posar les urnes el 9-N i que en tot cas serà l'Estat el que es retrati retirant-les
Forcadell es desmarca de la sectorial de Defensa i subratlla que l'entitat no és qui ha de decidir si Catalunya necessita un exèrcit
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, aquest dijous a l'acte de la UPEC Foto: ACN. |
En un debat sobre el futur de Catalunya en el marc de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (Upec), Forcadell ha assegurat que ara per ara no treballa en cap altre escenari que el de fer la consulta del 9 de novembre.
“Nosaltres només contemplem l'escenari de la consulta. Després, quan arribi el moment, ja es
decidirà. Però no parlem d'altres escenaris perquè, si no, estem des legitimant l'escenari de la consulta”, ha advertit.
La presidenta de l'ANC s'ha mostrat convençuda que el president de la Generalitat, Artur Mas, farà tot el possible per treure les urnes al carrer el 9-N encara que el TC hagi decidit suspendre la consulta. “S'hi ha compromès”, ha recordat, “ell i la majoria del Parlament”.
En qualsevol cas, ha reclamat que el 9 de novembre hi hagi urnes perquè els catalans puguin votar. “Que sigui l'Estat espanyol el que quedi retratat trient les urnes. No ho fem nosaltres”, ha remarcat.
Per aquest motiu, ha demanat esperar i veure què succeeix el 9 de novembre abans de plantejar nous escenaris, tot i que ha reconegut que el full de ruta de l'ANC contempla alternatives a la consulta, com unes eleccions plebiscitàries i la constitució d'una assemblea de càrrecs electes catalans per procedir a la declaració d'independència.
Segons ella, el referèndum “no té marxa enrere”, perquè la majoria de la societat catalana l'està reclamant. I, en opinió de l'ANC, la independència, tampoc: “Si volem seguir sent catalans no tenim alternativa”.
“L'Estat ha tingut 300 anys per ser l'estat dels catalans i no ha volgut. Podria haver estat un estat plurinacional, plurilingüístic i veure la diversitat com una riquesa. En canvi, ha volgut ser sempre un estat uninacional, unicultural i unilingüístic”, ha argumentat.
Per això, Forcadell creu que el futur del país ha de passar per la independència si es vol mantenir la catalanitat, consolidar l'estat del benestar i construir una societat més justa. A més, ha defensat que el fet que Catalunya fos un Estat independent beneficiaria també la resta d'Espanya.
De fet, no ha descartat que en el futur, una vegada independitzats, aquesta concepció monolítica dels governants espanyols podria canviar i els catalans puguin apostar per federar-se amb la resta d'Espanya, en el cas que això fos una oferta atractiva. Això sí, sempre després de la independència de Catalunya, perquè una federació es fa “entre iguals” i amb “llibertat”. “És possible que hi hagi canvis a Espanya en el futur. I si cal ens federarem, per què no? Ningú pot estar en contra de l'Estat federal. Jo també hi estic a favor. Però l'Estat federal es fa des de la llibertat. Quan tu ets lliure per decidir, et federes”, ha explicat.
D'altra banda, presidenta de l'ANC s'ha desmarcat de l'opinió de la sectorial de Defensa de l'Assemblea, que dimarts passat va publicar un informe en què plantejava la creació d'una divisió naval formada per més de 2.000 efectius per poder “controlar les aigües territorials”.
Forcadell ha explicat que l'Assemblea accepta tots els punts de vista i, de fet, a la pròpia pàgina web de l'entitat hi ha informes a favor i també en contra d'un exèrcit en cas d'independència.
Però dit això, ha volgut deixar clar que “la posició oficial de l'ANC és la que defensen els seus òrgans de govern”, que són el secretariat nacional, el comitè permanent i l'assemblea. De fet, ha recordat que el secretariat nacional es desvincula de tots els informes que ha fet la sectorial de Defensa, que corresponen exclusivament a la visió d'aquesta sectorial.
A més, ha opinat que “L'ANC de cap forma està legitimada per decidir res d'això. Això ho hem de decidir entre tots”.
La sectorial de Defensa ha publicat fins el moment deu informes que estan penjats a la web de l'Assemblea. Alguns repassen simplement la història de Catalunya, d'altres parlen de les estructures de defensa d'altres estats i finalment hi ha un tercer grup propositiu, en el que plantegen quina hauria de ser l'opció escollida per Catalunya. Aquesta sectorial planteja la creació d'un exèrcit, format per unes 48.000 persones, l'establiment d'un servei militar voluntari, que serviria, entre d'altres, per disposar de reservistes per actuar en cas de conflicte i, fins i tot, parla de com actuar en cas de guerra contra un estat “desproporcionadament més gran” com és el cas dels “Estats veïns”.
En general es tracta d'informes molt detallats sobre diferents àmbits de defensa que responen exclusivament a la posició d'aquesta sectorial i no pas a la de l'ANC.
Forcadell ha conclòs que la independència és una oportunitat per canviar moltes coses que no funcionen a l'actual sistema, i ha advertit que “seria un error de dimensions colossals” no aprofitar la construcció d'un nou país per fer millor les coses.
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/-/757837-forcadell-anc-creu-que-parlar-de-plans-b-deslegitima-la-consulta.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada