dimecres, 25 de juny del 2014

Sala-i-Martin: "El sistema fiscal espanyol ha fracassat"

25/06/2014

REFORMA FISCAL

L'economista afirma que la reforma del ministre Montoro pot comportar que es dispari el dèficit de Catalunya


Xavier Lladó


Xavier Sala-i-Martin a 'El Matí de Catalunya Ràdio' amb Mònica Terribas


L’economista i professor de la universitat de Columbia Xavier Sala-i-Martín considera que "el sistema fiscal espanyol ha fracassat". Ho ha dit a Catalunya Ràdio en relació a la reforma que promou el ministre Montoro. "El problema d'Espanya no s'arregla simplement apujant i abaixant els tipus impositius, és absolutament inviable un sistema amb un grau d'evasió i elusió fiscal tan elevat. No pot ser que hi hagi una gran crisi amb una caiguda del 4% del PIB i que la recaptació fiscal no baixi un 4%, que és el que seria normal, sinó un 40%. Aquí hi ha molta gent que 's'escaqueja' de pagar, ha sentenciat l'economista.

Sala-i-Martín considera que la reforma fiscal del govern espanyol és una demostració que el sistema de finançament de les comunitats autònomes no funciona, perquè és fruit d'una decisió unilateral del
ministre Montoro que afecta la recaptació de les comunitats autònomes. El més probable és que provoqui "un descens de la recaptació de la Generalitat", afirma, i "el que no sembla que funcioni és un sistema en el qual una de les parts implicades, la que es queda la meitat dels impostos, referint-se a la Generalitat, no tingui res a decidir". "El ministre abaixa els impostos i ja us ho fareu", diu en relació a Catalunya i la resta de comunitats, que aniran engruixint l'endeutament.

"A banda d'això, el que passarà és que les despeses de la Generalitat no sé si podran baixar més; el conseller Mas-Colell va dir que si retallaven més ja entraríem a reduir la qualitat dels serveis que presta la Generalitat en Sanitat i Educació", ha dit Sala-i-Martín. L'economista ha pronosticat que "el dèficit català es pot disparar" si les despeses de la Generalitat no es redueixen i el ministre, amb la reforma fiscal, provoca una baixada de recaptació d'impostos de la Generalitat. "És un problema greu, s'ha de redissenyar el sistema", creu.






http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/sala_i_martin_el_sistema_fiscal_espanyol_ha_fracassat_101477.php