dimarts, 10 de juny del 2014

Navarro: “La nova Constitució ha de reconèixer que Catalunya és una nació”

10/06/14 19:03 - BARCELONA -

El líder del PSC considera que “ha arribat el moment” de debatre sobre el model d'Estat

Assegura que el sistema “necessita reformes urgents” que, si s'ajornen, acabaran convertint “les esquerdes en ruïnes”



Pere Navarro, durant la conferència d'aquest dimarts al Circulo Ecuestre Foto: ACN.



El líder del PSC, Pere Navarro, ha assegurat aquest dimarts que “ha arribat el moment” d'abordar aquelles qüestions que es van deixar en un “còmode espai d'ambigüitat” després de la Transició, com el model d'Estat. Navarro creu que això passa per elaborar una nova Constitució que “ha de reconèixer que Catalunya és una nació”.

En una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona, amb el títol La Catalunya del segle XXI: afrontem els canvis amb valentia, ha admès així que la Monarquia “va constituir una part fonamental del pacte constitucional, però ha advertit que és un “error” considerar que la Constitució del 1978 és “intocable”, només perquè “va ser votada i ratificada”.

Al reflexionar sobre el debat sobre “monarquia o república”, Navarro ha recordat que les arrels del
PSOE són republicanes, perquè “monarquia significava dictadura”, però “això va canviar quan socialistes, al costat de comunistes, nacionalistes i conservadors van confiar en què monarquia podria significar tenir democràcia i estabilitat, com va demostrar posteriorment el Rei Joan Carles”.

“Però la Constitució responia a les necessitats d'un país sense maduresa política per fer front a delicades qüestions que es van deixar en un espai còmode d'ambigüitat per tractar-les en un futur. Aquest futur ha arribat i ha arribat l'hora de fer-ho”, ha advertit Navarro.

És per això que ha considerat “imprescindible” que “els grans partits i els nous que se sumen al sistema ajuntin els seus esforços per resoldre el gran repte d'aquest país, que és recobrar la legitimitat”, cosa que es resoldrà amb “diàleg i serenitat”, i no “deixant passar el temps, consagrant un consens constitucional de fa trenta anys o deslegitimant tot el sistema i els seus actors”.

Navarro ha lamentat així la “gran velocitat amb la qual alguns debats apareixen i desapareixen de l'agenda mediàtica”, ja que, “sense temps a la reflexió”, els partits “es veuen obligats a donar titulars” i “alguns consideren que pot ser una empenta a la seva popularitat”.

Sota el seu punt de vista, l'abdicació del rei és un “gest de generositat que és interpretat per molts com una invitació a la reforma, un últim servei carregat de simbolisme perquè amb una nova direcció més jove es puguin dur a terme a Espanya les profundes reformes que fan falta perquè es torni la legitimitat a les institucions”. Per al dirigent socialista, el sistema “necessita reformes urgents” que, si s'ajornen, acabaran convertint “les esquerdes en ruïnes”.

Uns canvis “necessaris” que han de ser “ambiciosos a tot l'Estat, també per afrontar la qüestió catalana”, davant la “ruptura emotiva” de Catalunya amb la resta d'Espanya provocada per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut o “alguns compromisos no complerts pel govern central”.

Així, Navarro ha considerat que “la nova Constitució ha de reconèixer molt clarament que Catalunya és una nació, que clarament té unes singularitats, i ha de reconèixer els drets històrics. Ha de reconèixer la singularitat no per a ser millors o pitjors, sinó perquè som diferents del conjunt d'Espanya”.

Per això és “estrany”, segons el seu parer, que “en un moment en què el debat territorial és present a la societat, no hi hagi cap espai institucional on els partits puguin seure i parlar d'això, amb respecte als altres”, com proposen els socialistes.

“La reforma de la Constitució que proposem té com a eixos directrius aprofundir la democràcia i articular les sensibilitats nacionals en un Estat d'estats, restaurant els pilars de l'estat en un debat on tinguin cabuda totes les sensibilitats, igual que durant la Transició”, ha sentenciat davant un auditori principalment empresarial, en el que també han estat presents l'exvicepresident Narcís Serra i el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena.

Darrera actualització ( Dimarts, 10 de juny del 2014 19:11 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/750752-navarro-la-nova-constitucio-ha-de-reconeixer-que-catalunya-es-una-nacio.html