dissabte, 28 de juny del 2014

Mas: "Si no es permet la consulta hi ha risc de desbordament"

27/06/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El president afirma que Catalunya viu un "exemple de mobilització democràtica com n'hi ha pocs a Europa"


Xavier Lladó



El president Mas, en l'acte d'avui



El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit del perill que "el corrent s'acabi desbordant" si el Govern espanyol no sap canalitzar la situació i no adapta o interpreta obertament els marcs legals per permetre la consulta.

Ho ha dit aquest divendres durant la presentació de la Memòria 2013 de la Comissió Jurídica Assessora. El president ha posat la metàfora d'un riu i la força de l'aigua. "Amb aquest corrent democràtic profund, amb aquest volum d'aigua que baixa, es necessita un bon curs. Si els responsables de posar aquest curs o d'ampliar-lo no ho fan, corren el risc que la corrent s'acabi desbordant", ha avisat.

Segons ha explicat, tothom sap que les conseqüències "normalment no són bones", quan l'aigua del riu es desborda, i que és més fàcil apagar un incendi, tot i la seva complicació, que frenar la força de l'aigua.

Per això, ha demanat que els responsables d'adaptar els marcs legals escoltin la veu dels catalans perquè puguin expressar-se a les urnes, perquè "si la canalització del riu és bona, genera i reparteix beneficis per a tothom".

Mas ha reivindicat que a la tradició catalana hi ha el respecte i l'estima a les lleis, però també la consciència que les normes no ho poden arreglar tot, i que cal una suma "d'actituds personals i corporatives" per poder anar més enllà.

Ha afirmat que una virtut de les lleis és la seva capacitat d'adaptar-se a les circumstàncies canviants de la societat, i ha constatat que a Catalunya s'està vivint "un repte democràtic en majúscules i un exemple de mobilització democràtica com n'hi ha pocs a Europa". Ha dit també que l'exemple del procés sobiranista pot servir fins i tot d'"inspiració a moviments pacífics i radicalment democràtics del continent europeu i del món".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/mas_si_no_es_permet_la_consulta_hi_ha_risc_de_desbordament_101529.php