dimecres, 11 de juny del 2014

Ignatieff: "És un error espanyol oposar-se a un referèndum a Catalunya"

11/06/2014

REFERENDUM

L'intel·lectual i polític canadenc recorda que "al Canadà vam tenir referèndum i no van destruir el país"


Xavier Lladó



Michael Ignatieff



El professor, intel·lectual i polític canadenc, d'origen rus, Michael Ignatieff, ha defensat el dret a decidir dels catalans. Ho ha dit en una entrevista al diari El Mundo, on assegura que "Espanya no ho hauria hauria d'impedir" el referèndum, i sentencia: "Un referèndum a Catalunya no destruiria Espanya. Oposar-s'hi és un error dels polítics espanyols". Ho compara amb el Quebec. Ignatieff va liderar el Partit Liberal del Canadà, i recorda que "al Canadà vam tenir referèndum i no van destruir el país".

Assegura que personalment li agraden massa els referèndums, però que, a Catalunya no veu quina una altra opció hi pot
haver "si l'ordre constitucional no agrada els seus ciutadans". "És una democràcia, han de poder expressar-se", ha afegit.

L'intel·lectual canadenc s'ha mostrat contrari a la secessió, llevat que una minoria hagi estat castigada per la força. Però ha fet un el·logi de la discrepància, molt allunyat dels paràmetres espanyols. "Al Parlament m'asseia, literalment, al costat dels independentistes del Quebec. Germans i germanes. Adversaris, no enemics".

Ha assegurat també que entén "per què els catalans senten aquest vincle amb la seva nació", i ha reconegut que "hi ha un idioma nacional, una cultura comuna i tradicions compartides". De totes maneres ha aconsellat que s'eviti obligar la gent a escollir entre identitats, pel caràcter múltiple que tenen en les persones.