dilluns, 23 de juny del 2014

Germà Bel: "La consulta ara és més probable que fa vuit o nou mesos"

23/06/2014

DRET A DECIDIR - REFERENDUM

L'economista afirma que "la qüestió no serà si toleren el 9-N, sinó què faran per impedir-lo"


Xavier Lladó


L'economista Germà Bel - N. Presas


El catedràtic d'economia de la Universitat de Barcelona Germà Bel assegura en una entrevista al diari El Punt Avui, que "la consulta ara és més probable que fa vuit o nou mesos". Creu que quan les institucions de l'Estat facin hipòtesis sobre com han d'actuar amb Catalunya, "una cosa que analitzaran amb molta cura és què poden esperar com a reacció dels catalans" i que la demostració de voluntat àmplia, a través de mobilitzacions com a la propera Diada, és un element important en el procés". Bel ha opinat sobre diverses qüestions del procés sobiranista i de l'actualitat econòmica.

Aquest és un fragment de l'entrevista:


S'atansa el 9-N, i no sembla que l'Estat pacti o toleri res al final.
No sé el capteniment de les institucions de l'Estat. La qüestió de si la consulta tira endavant no és tant si la toleraran, sinó què faran per impedir-la. I no és el mateix que la noció de tolerància com a voluntat, sinó la de resultat de la seva inactivitat.

Els partits catalans la impulsaran igualment contra l'Estat?
No sé què passarà al novembre, però veig més probable ara que fa vuit o nou mesos que hi hagi una consulta en sentit estricte. La necessitat de certesa és un vestigi del passat que impedeix progressar en tots els aspectes de la vida, la gent no s'ha adonat que som al segle de la incertesa. És naïf esperar resposta d'alguna cosa que no està sota el teu control. Els economistes hem après que fer prediccions és el millor camí per equivocar-se.

Si retiren les urnes i suspenen l'autonomia, s'haurà guanyat?
Les institucions de l'Estat tenen a la seva disposició tots els instruments legals i pràctics. En un escenari així, la qüestió definitiva seria de quina manera la majoria de la societat catalana ho acceptaria o ho rebutjaria, donant per fet que és cívica i pacífica. La capacitat de reacció dels catalans seria definitòria en aquest supòsit de negació de la voluntat democràtica.

Mobilitzacions com la de la propera Diada poden ser clau?
Qui vol preveure quines accions farà ha de fer escenaris sobre les d'altres subjectes. I quan les institucions de l'Estat facin hipòtesis sobre el que poden emprendre, una cosa que analitzaran amb molta cura és què poden esperar com a reacció dels catalans. Per tant, la demostració de voluntat àmplia és un element important en el procés.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/germa_bel_la_consulta_ara_es_mes_probable_que_fa_vuit_o_nou_mesos_101437.php