dilluns, 23 de juny del 2014

Alberto Artero: "Si no varia, ningú podrà frenar la marea independentista"

23/06/2014

DRET A DECIDIR

"El que era improbable fa un parell d'anys és en aquests moments més possible que mai", afirma el periodista econòmic respecte a la secessió


Xavier Lladó


El periodista Alberto Artero



El periodista econòmic madrileny Alberto Artero vaticina que l'immobilisme de Rajoy en el procés sobiranista provocarà un augment de la confrontació amb l'Estat espanyol i "no hi haurà manera, per més que es vulgui, de frenar la marea independentista". En aquest sentit, Artero - que usa el pseudònim McCoy- creu que l'enrocament de Rajoy beneficia l'ANC, que "seguirà acumulant partidaris".

Aquest és l'escenari més probable del que pot passar en els següents mesos. Ho diu en un article a El Confidencial, després d'haver estat unes 36 hores a Barcelona en una trobada de caire privat amb
empresaris i altres periodistes i algun polític, després de les quals assegura que a Catalunya no es parla d'altra cosa que del procés. "El tema" o "la cosa" és com l'anomenen en els actes a Catalunya, diu.

L'altra possibilitat, la que, segons ell, és gairebé impossible, és "la negociació d'un nou marc fiscal entre Espanya i Catalunya", però ¿s'acontentaria l'ANC amb un pacte fiscal i renunciaria a les seves pretensions separatistes? Ell diu que això és "la pregunta del milió". Una font de CiU li assegura que "és cosa feta", i que "amb el control dels mitjans de comunicació públics locals" i la influència de la Federació sobre alguns membres de l'Assemblea seria viable, sempre que CiU tingui arguments que la salvin i serveixin per acontentar la part més moderada de l'ANC, "si és que n'hi ha", explica.

No obstant això, la sensació personal del periodista és que "aquesta gent vola més sola del que es diu" en relació al desig de molts catalans de votar, i que "s'ha alimentat una il·lusió col·lectiva que difícilment es podrà desmuntar simplement amb diners". El periodista considera que el pacte fiscal no és la millor opció, però sí l'única per frenar el procés independentista.

"Ens esperen uns mesos d'infart que està per veure en què desemboquen. Però l'improbable fa un parell d'anys és en aquest moment més possible que mai", assegura Artero, que assegura que no s'ha de desaprofitar la figura del nou monarca en les negociacions sobre el procés sobiranista.

Per al periodista el problema d'una secessió no seria que Espanya patís més fiscalment i es col·lapsés la tènue recuperació, sinó que "em temo que la nostra pàtria mai tornarà a ser la mateixa sense Catalunya. I això, em temo, és el que pot estar per arribar", conclou Artero.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/alberto_artero_si_no_varia_ningu_podra_frenar_la_marea_independentista_101436.php