dimarts, 17 de juny del 2014

El govern denuncia un boicot internacional de l'executiu espanyol

17/06/2014

CONSULTA

Homs lamenta les pressions de l'Estat a l’exterior: “Aquest és el seu nivell de convicció democràtica”


Pep Lloveras



El conseller de la Presidència, Francesc Homs



El govern ha acusat avui l’Estat “d’entorpir per sistema” que la Generalitat pugui explicar el procés sobiranista a l’exterior. Així ho ha dit el conseller i portaveu, Francesc Homs, arran que un ‘think tank’ de Brussel·les hagi suspès una conferència del president del Consell per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer. “És el seu objectiu permanent. Hi ha hagut pressions del govern espanyol. I també n’hi ha hagut en altres casos. Aquest és el seu nivell de convicció democràtica”, ha indicat Homs en la roda premsa posterior al Consell Executiu, avui presidit per la vicepresidenta Joana Ortega per l’absència d’Artur Mas, de viatge oficial als Estats Units.
Homs també ha respost a les declaracions del ministre Margallo, que aquest matí ha afirmat que una Catalunya
independent no tindria viabilitat econòmica. Visiblement irat, el portaveu ha assegurat que “el que segur que té conseqüències catastròfiques és quedar-nos com estem”. “Trobo a faltar el to positiu de fa un parell d’anys del ministre. Feia propostes i no amenaces. I a la societat catalana avui no se la persuadeix amb amenaces. La gent se sent segura i lliure i no té por. Que facin propostes perquè sinó poden provocar l’efecte invers”, ha incidit amb contundència.
Decret llei contra la llei de reforma local
D’altra banda, el govern ha aprovat un decret llei d’urgència per fer front a la llei estatal de reforma local (LRSAL). L’objectiu és dotar d’instruments jurídics als ajuntaments davant el “despropòsit encobert en una falsa major eficiència”, en paraules d’Homs, de la LRSAL, i salvar així el “desmantellament” de polítiques bàsiques per al benestar col·lectiu.  “Hi ha una perversa combinació: l'Estat no deixa justificar despeses per determinades competències als ajuntaments, i tampoc deixa incrementar despesa a la Generalitat a través del sostre de dèficit”, ha assenyalat Homs, que ha afegit: “És una situació absurda, i trenca els principis de subsidiarietat i proximitat”.
Per altra part, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha presentat el Pla General de Política Forestal de Catalunya per a la pròxima dècada encaminada a potenciar les funcions socioeconòmiques i mediambientals del bosc. Pelegrí ha desvinculat aquest pla a l’incendi que s’ha produït avui a Tivissa (Ribera d’Ebre) i que era un projecte que s’hi treballava des del 2012.