dimarts, 17 de juny del 2014

Niño-Becerra: "Si Catalunya tingués aquests diners, seria bastant diferent"

16/06/2014

ECONOMIA

L'economista avisa que "la diferència entre ingressos i despeses a Espanya és terrible; Espanya no ingressa"


Xavier Lladó


Santiago Niño-Becerra


El catedràtic d'estructura econòmica de l'IQS, Santiago Niño-Becerra, assegura que si Catalunya tingués els diners que ha deixat de rebre d'Espanya a causa del repartiment de les balances fiscals, entre 12.000 i 16.000 milions d'euros, la situació de l'economia catalana seria bastant millor. Ho ha afirmat al magazine "8 al Dia" de 8TV, en el qual ha mostrat una gràfica amb les regions amb superàvit fiscal i les que donen més diners del que reben, entre les quals hi ha Catalunya. En la
comparació entre 2005 i 2011, Catalunya ha millorat tan sols un punt i l'economista ho atribueix a que, a més "desgràcia" i necessitats, per exemple, hi ha més pensionistes, Catalunya ha hagut de rebre més diners.

D'altra banda, l'economista ha avisat que "Espanya és un país que no ingressa", tot i que té uns tipus impositius molt elevats. "La diferència entre ingressos i beneficis és terrible, Espanya no ingressa", ha insistit. En aquest sentit, s'ha referit a una anècdota. En una ocasió li van preguntar al ministre d'economia Pedro Solbes per aquesta qüestió i aquest va respondre que si apujessin els impostos a Espanya el capital se s'aniria del país.

Preguntat per l'empobriment de la classe mitjana, Niño-Becerra ha explicat que el fenomen és global. "Un 68,7% de la població mundial només controla el 3% de la riquesa, mentre que un 0,7% que se'n reparteix el 41%", ha explicat. El professor ha assegurat que a Alemanya hi ha més desigualtat social que a Espanya, però que en canvi en aquell país la classe mitjana és més forta.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/nino-becerra_si_catalunya_tingues_aquests_diners_seria_bastant_diferent_101312.php