DRET A DECIDIR - REFERENDUM
L’historiador creu que l'ús de les llengues cooficials en el discurs d'entronització del monarca va ser "tan ínfim que ratlla la presa de pèl"
Xavier Lladó
L'historiador Joan B. Culla en una imatge d'arxiu |
L’historiador Joan B. Culla opina sobre el paper de la monarquia a Catalunya. Assegura que "Felip VI no es pot aguantar a Catalunya, amb l'únic suport del PP". Creu que la seva legitimitat avui davants dels catalans és "fràgil i problemàtica". Explica que els resultats de la moció aprovada al Parlament de Catalunya que reclama un referèndum consultiu entre monarquia o república posen de manifest que hi ha una majoria de ciutadans "amb reserves davant de l'inici del nou regnat" espanyol. I és que Convergència i Unió, PSC i Ciutadans, una folgada majoria del Parlament, van optar per l'abstenció i, això, Culla sospita que és una decisió que els partits han pres fixant-se en el que pensa el seu electorat. Ho diu en un article al diari el País.
Aquesta és una de les raons per les quals l'historiador pensa que el tron de Felip VI no es pot sostenir
molt temps a Catalunya amb l'únic suport actiu del Partit Popular", i que "és d'esperar que el nou monarca en sigui conscient, i comprengui que esmenar aquesta situació exigirà "fer tot el possible i més", com va dir ahir a la nit davant el Rei, a Girona, l'actor Josep Maria Pou.
Culla opina també sobre l'ús del català en el discurs d'entronització del monarca, "el més important de la seva vida a les Corts", diu Culla. Creu que Felip VI "va desaprofitar l'oportunitat" d'utilitzar amb normalitat les diferents llengües cooficials, en una "mostra de consideració i deferència cap als seus milions de parlants". Afirma que l'ús d'aquestes llengües va ser "tan ínfim que ratlla la presa de pèl", ja que es va limitar a usar-les a l'acabament del discurs: "moltes gràcies. Eskerrik asko. Moitas grazas". "En comptes d'al·ludir en el seu discurs a "l'especial respecte i protecció" que han de rebre "les altres llengües d'Espanya", no hauria estat molt més eficaç i pedagògic llegir almenys un paràgraf en català, un altre en euskera i un altre en gallec?, es pregunta Culla.
Tot i que l'historiador creia que "el flamant Rei es mostraria com el que és: el cap d'un Estat pluricultural i plurilingüe", no va ser així. "A l'entorn de l'encara príncep se li havien fet arribar missatges públics i privats de la conveniència de seguir l'exemple de la monarquia belga i mostrar-ho parlant també amb les llengües cooficials per al respecte dels seus parlants", ha recordat.
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/culla_felip_vi_no_es_pot_aguantar_a_catalunya_amb_l_unic_suport_del_pp_101527.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada