dimarts, 10 de juny del 2014

Catalunya haurà de tenir un encaix a la UE, segons un informe del bufet Roca Junyent

10/06/2014

INDEPENDÈNCIA

El gabinet elabora un informe sobre "Ciutadania i nacionalitat futura en una Catalunya independent"

 


Manifestació de la Diada de l'11 de Setembre.


El bufet Roca Junyent, de l’advocat i pare de la Constitució espanyola, Miquel Roca Junyent, ha publicat un informe sobre la ciutadania i nacionalitat d’una Catalunya independent, on s’assegura que “Catalunya haurà de tenir un encaix necessari internacional en l'espai Schengen, a Espanya i en la Unió Europea”. Segons aquest gabinet, “no només convé a Catalunya i als seus ciutadans, sinó que és imprescindible per a tota la ciutadania de la Unió inclosa l'espanyola no catalana”.

El text, elaborat per l’advocat i soci de Roca Junyent, alhora que professor de Dret Internacional, Nacionalitat i Estrangeria a ESADE, Eduard Sagarra, destaca que “no preveure aquest escenari seria
com a mínim una irresponsabilitat sense pal·liatius i de conseqüències contràries als drets subjectius de les persones que, en definitiva, són els qui legitimen amb els seus vots als seus governs i són els motors de la democràcia i, evidentment, els seus naturals beneficiaris”.

“Les lleis es fan, es desenvolupen i s'apliquen amb sensatesa perquè els homes i dones, que són els ciutadans puguin viure millor i no per entorpir i complicar les seves vides”, destaca l’informe, i afegeix: “Estem convençuts i advoquem des d'aquí, que aquesta possible situació que afecta a totes les persones, avui espanyoles i demà catalano- espanyoles, ha de trobar una sortida lògica mitjançant acords, diàleg o transaccions, sigui quin sigui el futur de les relacions entre Catalunya, Espanya, i la Unió Europea”.

A més, deixa clar que “la futura situació i compatibilitat entre la nacionalitat catalana dels seus titulars, amb l'espanyola que ja posseïen o adquireixin, així com la possibilitat de tenir la titularitat i gaudir de la ciutadania de la Unió, no deu sorprendre'ns, per contra, és molt freqüent”. Després de mencionar alguns exemples, l’informe es pregunta: “Amb aquests antecedents, perquè no podran tenir aquesta condició els futurs catalans-espanyols?”

Aquests tindran al seu favor, segons Sagarra, “que residint a Catalunya viuen dins de l'àmbit del territori d'Europa, han format part del territori, del dret, de les institucions, votants del Parlament de la Unió, i evidentment tenen majors vincles històrics i constants punts de connexió amb la Unió Europea i els seus Estats membres. Els valors i principis i drets rectors convivencials dels catalans són idèntics a qualsevol europeu. L’europeïtat i l'europeïsme de Catalunya i dels catalans està fora de dubte”.

Finalment, recorda que “encara que sembli paradoxal podria donar-se el supòsit que si Catalunya no pertanyés a aquesta organització supranacional que és la UE, com Estat membre de la Unió, després de la Secessió, els seus nacionals que alhora fossin espanyols tindrien el privilegi de ser ciutadans de la Unió amb tots els drets inherents a aquest status al territori dels 28 Estats avui membres, inclosa Espanya i a tot el món”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/catalunya_haura_de_tenir_un_encaix_a_la_ue_segons_un_informe_del_bufet_roca_junyent_101183.php