dilluns, 5 de maig del 2014

Una desena de detinguts en els escorcolls a Adif

Dilluns  05.05.2014  11:09

Per presumpte malbaratament de de fons públics a les obres de l'estació de la Sagrera



La guàrdia civil, a la seu de Corsan, a Barcleona.



La guàrdia civil escorcolla des de primera hora del matí simultàniament la seu central d'Adif a Madrid, la seu d'Adif a la Sagrera de Barcelona i la seu de la constructora Corsan de Barcelona (integrada a Isolux-Corsan), per buscar proves sobre un presumpte malbaratament de fons públics en la contractació d'obres del TGV a Barcelona, segons que informa el diari El País.

També s'ha escorcollat domicilis particulars. De moment s'han fet una desena de detencions, entre
Madrid i Barcelona, i s'espera que encara n'hi hagi més. Segons El País, l'empresa Corsan hauria cobrat presumptament comissions o sobrepreus per a les obres del túnel entre l'estació de Sagrera i Montcada. La investigació és dirigida pel jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona i hi intervé la fiscalia anticorrupció. El cas està sota secret de sumari.







Els primers indicis apunten al fet que un enginyer de Corsan hauria certificat uns treballs en la construcció de l'estació de la Sagrera amb un valor molt superior a l'original, causant un malbaratament que podria ascendir als sis milions d'euros.

Corsan es va adjudicar el 2008 les obres entre l'estació de La Sagrera i el nus de la Trinitat. El pressupost era de 98,6 milions, segons es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Aleshores la ministra de Foment era Magdalena Álvarez.

Esquerra acusa Adif de ser una empresa 'extraordinàriament centralitzada i opaca'
El candidat d'Esquerra a les europees, Josep Maria Terricabras, ha acusat Adif de ser una empresa 'extraordinàriament centralitzada i opaca'. El candidat dels republicans encoratja la guàrdia civil a portar a terme una investigació 'seriosa i ben feta' que serveixi per a depurar responsabilitats sobre el possible frau en el sobrepreu de les obres de l'estació de la Sagrera. Terricabras ha assegurat que els parlamentaris d'Esquerra havien demanat en més d'una ocasió certificacions d'obres però 'no hi havia hagut manera d'aconseguir-los'. El candidat ha aprofitat per denunciar el maltractament que Catalunya ha rebut per part de l'estat en matèria d'infraestructures, amb poques inversions i obres a mig executar.

Fernández Díaz es limita a confirmar que l'operació té un vincle directe amb les obres a la Sagrera
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha confirmat que l'operació d'escorcoll a seus d'Adif i d'una constructora està directament relacionada amb les obres de l'alta velocitat a Barcelona. El ministre ha evitat donar cap detall sobre les investigacions, les detencions o l'acció que ha fet la guàrdia civil, al·legant que el 'secret de sumari' li ho impedeix, però sí que ha volgut donar veracitat al lligam de l'operació amb els treballs de construcció de l'AVE a la capital catalana. Fernández Díaz ha confirmat també que es tracta d'una acció 'conjunta a Madrid i Barcelona' i en la qual guàrdia civil intervé 'per ordre judicial'. Jorge Fernández Díaz ha fet aquestes escasses declaracions en una conferència de premsa oferta, precisament, a Barcelona, a la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, després de presentar una prova pilot de mesa administrada electrònicament que s'aplicarà en les properes eleccions europees. El ministre ha hagut de respondre tenint a un costat la delegada de l'executiu estatal, María de los Llanos de Luna, i, a l'altre, el batlle de Barcelona, Xavier Trias.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4189182/20140505/desena-detinguts-escorcolls-adif.html