diumenge, 4 de maig del 2014

Per primer cop a Catalunya PP i PSC/PSOE seran marginals electoralment

Diumenge, 4 de maig de 2014 12:30 h

Lopez (PSOE/PSC) i Fisas (PP/PPC) ja són diputats, no necessiten els vots catalans, la seva obediència central els porta a lluitar contra el dret a decidir


El candidat del PSC al Parlament Europeu, Javi López, ha fet una crida a aglutinar al voltant de la llista socialista tots els vots d'aquells que vulguin "derrotar" l'actitud "grotesca" del president espanyol, Mariano Rajoy, amb Catalunya. En una entrevista amb l'ACN, demana que tothom, sigui o no sobiranista, que vulgui acabar amb aquest tracte voti al PSC en les europees. Les eleccions europees poden acabar convertint-se en l'avantsala dels comicis al Congrés dels Diputats. Així ho ha considerat el candidat del PPC al Parlament Europeu, Santi Fisas, en una entrevista a l'ACN, on ha alertat que si els populars no aconsegueixen quedar per davant del PSOE en 25 de maig, podria desencadenar-se un "revifament" del PSOE i podria guanyar les properes eleccions espanyoles.   


© @acn



No necessiten  cap vot català per ser eurodiputats, però això els obliga a ser dependents de les seus centrals de Madrid del PSOE i del PP

L’objectiu del candidat del PSC dins del PSOE és vèncer Rajoy, Catalunya pel candidat del PSC és una regió més d’Espanya. Aquest és, segons ha explicat Javi López a l'ACN, l'objectiu del PSC en aquestes eleccions europees del proper 25 de maig. El candidat socialista assegura que és conscient que a Catalunya es faran "moltes lectures sobre la correlació de forces polítiques" derivades del resultat dels comicis. Però per a López, l'única interpretació que resultarà útil és la de veure si Rajoy "revalida" les seves polítiques i el seu tracte amb Catalunya o si, per contra, el PP perd i un altre partit guanya les eleccions a tot l'Estat.

És per això que ha demanat el vot de tots aquells que no vulguin un govern a l'Estat que "gasti, gasti i
gasti" sense fre. Fisas, a més, ha minimitzat el poder que els eurodiputats de CiU, ERC i ICV poden tenir a Europa amb la consulta i creu que "no poden fer res més" a l'Europarlament en favor del procés.

L’objectiu dels candidats popular i socialista no és Catalunya, l’objectiu és mantenir o recuperar la poltrona a Espanya

"El nostre és un vot capaç de canviar Europa. Però també és el vot de l'esquerra capaç de derrotar Rajoy i les seves polítiques. Perquè la lectura que hi haurà a casa nostra és si Rajoy treu un vot més que un altre partits; si guanya ell, la seva agenda política i l'actitud grotesca amb Catalunya", ha concretat el candidat del PSC que, tot i no parlar explícitament de l'electorat independentista, crida a "tothom descontent" a votar als socialistes quan se li pregunta directament pels sobiranistes.

"Són unes eleccions importantíssimes, cabdals". Són paraules de Santi Fisas a l'entrevista que ha concedit a l'ACN, on el candidat del PPC ha volgut donar una transcendència a aquests comicis que traspassen la dinàmica europea. Per al popular, són gairebé un plebiscit per a Rajoy i un reflex del que podria passar en la propera cita a les urnes per escollir el proper govern espanyol.

Els vots del PP, PSC i Ciudadanos compten el mateix, són vots contra la democràcia del dret a decidir

Javi López ho nega, ha rebutjat la idea de poder llegir els resultats de les eleccions europees a Catalunya només amb clau nacional i que els vots socialistes es comptin com una gruix de suports antiindependentistes. "No es poden sumar els vots del PSC amb els del PP i C's. Nosaltres anem a combatre al PP europeu i els nostres són els vots possibles per poder derrotar el PP a Espanya", insisteix. A l’hora de la veritat els vots d’aquestes formacions dependentistes sumen el mateix.

En aquest sentit, Fisas adverteix que perdre les europees podria ser tota una bufetada a l'executiu de Mariano Rajoy i a les seves perspectives de continuïtat. "És molt important, és fonamental guanyar aquestes eleccions, perquè si no guanyem hi ha un risc de tornar a les polítiques d'abans", ha sentenciat, tot considerant "possible" que els resultats suposin una avançada dels comicis al Congrés dels Diputats.

OPA a UDC, “Unió no serà un problema al PPE”

Un dels eurodiputats que podria estar ena quest front pro-consulta és Francesc Gambús, el candidat d'Unió Democràtica. Com sempre passa, està previst que el democristià comparteixi grup amb els populars al PPE, amb el que això suposa de contradicció interna en la qüestió de la consulta. Tot i això, Fisas no creu que hi hagi "un greu problema" per aquesta diferència de criteri. "Fins ara, ja teníem un diputat d'Unió també favorable a fer la consulta i no hi ha hagut problema. És un grup on hi ha bona relació i poden haver diferents punts de vista sobre aquest o altres temes. El que es fa és decidir democràticament i votem per decidir la posició oficial del grup en tots els temes", ha considerat.