dissabte, 24 de maig del 2014

Germà Bel: "Segueixen invertint en trens AVE que no portaran ningú enlloc"

24/05/2014

L'economista afirma que Espanya és "un Estat uninacional que només es preocupa que tot estigui lligat i ben lligat"

 

Pau Garcia Fuster



L'economista Germà Bel - N. Presas


Germà Bel (Les Cases d’Alcanar, 1963), és catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona. Autor de llibres com 'Espanya, capital París' (La Campana, 2010) i 'Anatomia d’un desengany' (Destino, 2013); ha analitzat amb profunditat el disseny i les mancances de les infraestructures a Catalunya i Espanya. Un debat sobre el qual confessa en una entrevista a Via Empresa sentir-se “una mica cansat, perquè sempre lamentem el mateix, ja sabem el que hi ha”.

Un factor clau per a l’exportació són les infraestructures. Quines són les seves principals mancances?
Tenim un problema de gestió del trànsit de mercaderies amb la resta d’Europa. Estem bé de port i aeroport, però tenim males connexions terrestres, especialment de ferrocarril amb l’aeroport, i el ferrocarril de rodalies a l’àrea de Barcelona. Però al final sempre donem moltes voltes al mateix, ja sabem que tot el que és prioritari ha de passar per Madrid i la resta són coses secundàries.
Arribarem a veure el corredor mediterrani?
El corredor mediterrani ve de molt lluny, des que Aníbal va passar amb els elefants des de Cartagena fent camí cap a Roma. Veure’l, el veurem; però arribarà tard, malament i de pagament; com totes les infraestructures mal dissenyades per la política.

Si el tema ve de tan lluny, per què seguim així?
La gent té el costum de pensar que les infraestructures es pensen en clau de productivitat i de benestar de les persones; però l’objectiu no és aprofitar les oportunitats econòmiques i augmentar el benestar. És un problema de concepte. I no ho dic jo, ho diu la ministra quan assegura que no pot deixar una comunitat sense AVE. Segueixen invertint en trens AVE que no portaran ningú enlloc perquè plantegen les infraestructures com a objectius de construcció nacional, tot i saber que empitjoraran la productivitat i el benestar dels ciutadans.
No té remei, doncs?
En aquest marc polític no canviaran les coses. En un estat uninacional que només es preocupa que tot estigui lligat i ben lligat, no es farà.

Podeu llegir aquí la resta de l'entrevista