dissabte, 31 de maig del 2014

Escòcia encara no té el suport majoritari a la independència de Catalunya

Dissabte, 31 de maig de 2014 05:00 h

La Queen Mary University de Londres ha analitzat aquest divendres els processos independentistes català i escocès


Londres (ACN).- Catalunya i Escòcia han estat aquest divendres l'objecte d'anàlisi d'una jornada de conferències a la Queen Mary University de Londres sobre els processos independentistes. Experts de l'àmbit acadèmic com el professor de la universitat d'Aberdeen Michael Keating, la catedràtica Montserrat Guibernau, els periodistes Martí Anglada o Hugo Dixon i la doctora Dolors Feliu han comparat Catalunya i Escòcia i el seu futur dins de la Unió Europea. "A Catalunya hi ha un suport majoritari a la independència que no existeix a Escòcia", ha destacat Keating. Segons ell, l'oposició de Madrid a fer la consulta fa que el debat català "se centri només en la legalitat". "A Escòcia això ja està superat", ha remarcat. 


La doctora Dolors Feliu, la catedràtica Montserrat Guibernau, el professor Michael Keating, el professor David McCrone i el professor Adrian Smith.
© @acn



Tret de sortida a la campanya electoral  Escòcia

Aquest divendres s'ha donat el tret de sortida oficial a la campanya electoral per al referèndum escocès del 18 de setembre. Una campanya en què hi haurà "molta activitat i bon finançament per als dos equips", segons ha assenyalat l'expert en Sociologia de la universitat d'Edimburg David McCrone. L'acadèmic creu que els unionistes "porten avantatge" en la campanya mediàtica, mentre que els nacionalistes "guanyen" la que es lliura sobre el terreny.

Per a Montserrat Guibernau, catedràtica de Ciències Polítiques de la Queen Mary University de Londres, el cas escocès és una "lliçó" per a Catalunya, que "sobretot", ha dit, ha de defensar la

importància de viure dins del marc de la Unió Europea. "És el que fa possible que catalans, escocesos i d'altres identitats minoritàries europees puguin expressar la seva voluntat", ha remarcat.

"Els escocesos estan més orgullosos de la Unió Europa del que ho estan anglesos, nord-irlandesos o gal·lesos", ha assegurat l'editor de Reuters News i fundador de Reuters Breakingviews, Hugo Dixon. Al seu parer, és poc probable que els escocesos votin majoritàriament a favor de la independència, però en cas de ser així, ha vaticinat, "les probabilitats que el Regne Unit voti en referèndum abandonar la UE creixeran".

"Suport majoritari" a Catalunya, però sense acord

Per a l'expert de la universitat d'Aberdeen Michael Keating, la "gran diferència" entre els processos independentistes a Catalunya i Escòcia és la legalitat. Mentre que "els governs de Londres i Edimburg van acordar celebrar el referèndum i respectar els resultats", ha recordat Keating, a l'Estat espanyol no hi ha hagut acord.

"El rebuig del govern espanyol a autoritzar la consulta fa que el debat a Catalunya se centri només en la qüestió constitucional", ha lamentat Keating. I això malgrat que "hi ha un suport majoritari a la independència que no existeix a Escòcia", ha afegit. Aquest expert considera que a Escòcia el debat legal "ja està superat" i, ara, és "molt més interessant". "Tracta sobre les conseqüències, les implicacions socials, polítiques i econòmiques que la independència tindrà sobre el futur de la nació", ha explicat.

En el cas escocès, "no tot són flors i violes", ha afirmat la responsable de Serveis Consultius de la Generalitat, Dolors Feliu, perquè "la majoria d'escocesos reclamaven la 'devo-max', que és una espècie de pla Ibarretxe i, en canvi, els van oferir la independència". Feliu també ha apuntat que "el capteniment" d'estats com el Regne Unit "de vincular la democràcia als desitjos de la ciutadania es veu molt diferent" respecte al que succeeix a l'Estat espanyol, "que parla d'unitat indissoluble".

El periodista Martí Anglada ha participat en aquesta jornada de conferències a Londres, on ha recordat els suports internacionals que el procès independentista català ha rebut tant de governs com de mitjans de comunicació internacionals, entre d'altres 'The Wall Street Journal' o 'The Guardian'. Anglada també ha destacat que "no hi ha un sol govern occidental que s'hagi mostrat a favor de mantenir l'status-quo" a l'Estat espanyol. 


http://www.directe.cat/noticia/352306/escocia-encara-no-te-el-suport-majoritari-a-la-independencia-de-catalunya