dilluns, 14 d’abril del 2014

"Un veto d’Espanya no tindria força per deixar Catalunya fora de la UE"

14/04/2014

REFERENDUM

El Consell Assessor per a la Transició Nacional presenta un nou informe sobre les vies d’integració d’una Catalunya independent a la Unió Europea


Nerea Rodríguez



El president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer


El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha elaborat un nou informe, en aquest cas sobre les vies d’integració d’una Catalunya independent a la Unió Europea. El document ha estat presentat pel president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, qui ha assegurat que “un veto d’Espanya no tindria força per deixar Catalunya fora de la UE”.

L’informe planteja quatre possibles escenaris: la permanència a la UE; l’adhesió ad hoc, és a dir,
ràpida i que portés poques modificacions perquè Catalunya ja és membre de la UE; l’adhesió ordinària; i l’exclusió de la UE, tal i com defensa el Govern espanyol. Aquest darrer escenari es podria donar en el cas de falta de voluntat de les institucions europees o pel veto d’algun Estat.

Pi-Sunyer ha assenyalat també que, si s’exclogués a Catalunya de la UE, que compleix totes les condicions per ser-hi, “seria anar en contra de l'ADN de la Unió”. "La Unió Europea és sinònim d'integració", ha reivindicat el president del CATN. Segons ha explicat “els arguments jurídics passaran a segon pla perquè és un problema essencialment polític i econòmic”.

Durant la presentació de l’informe també hi era present el conseller de la presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, qui ha assegurat que el nou document del CATN “deixa clar que ni divagarem per l’espai ni serem l’illa de Robinson Crusoe”, en referència a les declaracions del ministre García-Margallo i del president espanyol, Mariano Rajoy.

Aquí podeu llegir l'informe complet del CATN.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/04/_un_veto_d_espanya_no_tindria_forca_per_deixar_catalunya_fora_de_la_ue_100034.php