dijous, 3 d’abril del 2014

Suso de Toro: "Defensar Catalunya és defensar la democràcia i la llibertat"

03/04/2014

REFERENDUM

"El més característic de la cultura civil espanyola és la impossibilitat de discutir sobre Catalunya sense bramar, insultar i amenaçar amb l'Exèrcit", opina l’escriptor gallec


Nerea Rodríguez


L'escriptor gallec Suso del Toro
 L’escriptor gallec Suso de Toro fa avui, en un article a ‘Eldiario.es’, una contundent defensa del dret a decidir dels catalans. En el text, de Toro afirma que “defensar a Catalunya és defensar la democràcia i la llibertat”, i desitja que “per ells i pels altres tant de bo el Govern espanyol es vegi forçat a canviar d'actitud i, després de la sentència del Constitucional, s'obri a un diàleg polític i legal que permeti la consulta”. Si no és així, continua, “li desitgem el millor als catalans i entenem que tenim el deure de donar-los suport de la manera que puguem”.

En l’article, titulat “Defensar Catalunya en interès de tots”, de Toro compara la consciència
democràtica catalana (entre el 70 i el 80% dels enquestats vol que se celebri la consulta, i el 87,3% acceptaria el resultat la votació), amb les “actituds que ofereixen la immensa majoria dels mitjans de comunicació espanyols. O, francament, podem obrir les orelles i mirar als costats i comprovar com el més característic de la cultura civil espanyola és la impossibilitat de discutir sobre aquest assumpte sense bramar, insultar i amenaçar amb l'Exèrcit”.

L’escriptor ho té clar: “És evident que la societat catalana és més que un espai lingüístic i cultural, és un projecte cívic comú i un subjecte polític sobirà. Amb independència del que diguem qualsevol o el que digui l'Estat espanyol, és clar que la societat catalana es considera a si mateixa una nació”, i recorda que “l'única cosa que els impedeix existir com el que comunament es diu nació és que l'Estat espanyol els hi ho nega”.

Per això es pregunta: “Té dret a fer-ho? És just i democràtic? O, dit d'una altra manera, tenim dret a fer-ho i actuem així amb justícia i democràticament?”, i respon: “Jo dic que no. Ningú té dret a mantenir sotmès per la força a un país, com diuen ser massivament els catalans”. Si això passés, de Toro considera que “seria Espanya contra Catalunya. Si la dreta nacionalista espanyola aconsegueix que la seva postura sigui acceptada per la major part de la població que vivim fora d'Euskadi i Catalunya llavors sí que s'haurà consumat la ruptura nacional d'Espanya, serien dues nacions enfrontades sense possibilitat de pactes. Espanya contra Catalunya”.

"Ja és hora de parlar del que és veritablement la democràcia i la llibertat"

En aquesta línia, afegeix: “Seria l'Estat contra Catalunya. El PP pretén que el Congrés voti contra la voluntat explícita de la societat catalana. Si el PSOE s'abraça al PP en aquesta maniobra ja no seria el Govern d'un partit amb majoria absoluta sinó els dos grans partits estatals que defineixen els límits del règim polític espanyol. Seria l'Estat espanyol contra Catalunya”, i es pregunta: “En el cas que l'Estat espanyol es posicionés contra la voluntat de Catalunya, quins camins els hi quedarien als catalans si no volen suïcidar-se com a ciutadans?”

L’escriptor gallec també opina que “la societat catalana necessita i necessitarà en els propers temps que els qui, sense ser catalans, vivim a Espanya i desitgem veritablement viure en democràcia i llibertat donem suport la seva demanda. O serem còmplices per assentiment d'uns polítics ignorants, cecs i bojos. Tan ignorants com per desconèixer la societat catalana, tan cecs com per no veure que no és un caprici de polítics aventurers sinó una demanda fermament assentada en tota aquesta societat i tan bojos com per estar instal·lats en la idea que, si és necessari, es trauran els tancs a les ciutats i es detindrà als dirigents d'un país”.

Però segons ell, “aquesta fantasia violenta és alimentada dia a dia des de mitjans de comunicació espanyols”. Finalment, sentencia: “Posicionar-se contra Catalunya avui és tancar files amb la dreta nacionalista espanyola i configurar una Espanya definitivament no democràtica”, i conclou: “La ciutadania catalana ens planteja a tots un dilema democràtic, i com a tal dilema cal escollir. Ens fan un favor a tots, ja és hora de parlar del que és veritablement la democràcia i la llibertat. Sense por”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/04/suso_de_toro_defensar_a_catalunya_es_defensar_la_democracia_i_la_llibertat_99795.php