GRISELDA CASADELLÀ / @GRIZLDA |
02/04/2014
Sessió intensa la tercera que ha tingut lloc a l'Audiència
Nacional (AN) de San Fernando de Henares (Madrid) pel judici dels fets
del Parlament del 15 de juny de 2011. En sessió única de matí -que
començava a les 10h i s'ha acabat a les 16h- han declarat la majoria
dels diputats que estan citats en aquest procés, i que ho fan en
qualitat de testimonis proposats per les acusacions: Ana Isabel Marcos,
Gerard Martí Figueras, Josep Maria Llop i Antoni Fernández Teixidó
(CiU), Montserrat Tura (PSC), Salvador Milà i Joan Boada (d'ICV-EUiA) i
Alfons López-Tena (SI). Els tres últims ho han fet en persona a
l'Audiència Nacional, mentre que la resta han intervingut via
videoconferència des de dependències del Tribunal Superior de Justícia
de Catalunya, a Barcelona.
Assemblea prèvia a l'acció d'Aturem el Parlament, el 14 de juny davant del parc de la Ciutadella ROBERT BONET |
Alfons López-Tena (SI) ha declarat de forma molt contundent
contra l'aleshores conseller d'Interior, Felip Puig, ja que segons ha
dit “la inexistència de cap operatiu policial, el fet que estéssin
tancats tots els accessos al Parc de la Ciutadella a excepció d'un, i no
per part dels manifestants sinó per part de la policia, així com que
estéssin tallats els accessos via vehicles per l'Estació de França i per
l'Arc de Triomf i que només es pogués accedir a peu, donaren com a
resultat una ratonera muntada pel senyor conseller d'Interior”. De fet,
segons el seu testimoni, el dia 14 de juny de 2011 a la tarda es va
assabentar per informacions difoses a Internet que l'endemà hi hauria
una única porta per la qual es podria accedir al parc de la Ciutadella,
la “porta 7” situada al carrer Wellington, de forma que aquesta dada ja
era de domini públic tot i que ell encara no n'havia estat informat.
Quan va demanar més dades al personal del Parlament se li va dir que no
hi havia cap operatiu especial per organitzar l'entrada dels diputats,
tan sols que caldria accedir per aquesta única porta i que caldria
fer-ho a peu.
López-Tena ha declarat que durant el matí del dia 15 de juny de 2011 va accedir a peu en direcció a la
porta indicada però que va variar el seu recorregut quan un policia de paisà li va indicar que deixés el passeig Lluís Companys, que en aquells moments estava tranquil, i que seguís per Buenaventura Muñoz i Wellington per accedir al parc de la Ciutadella, i que va ser allà on va començar a trobar-se amb problemes d'aglomeracions i grups de persones que li volien impedir el pas. Tanmateix ha deixat clar que en cap moment el van colpejar ni empentar, “simplement feien una barrera amb els cossos”, i ha declarat que en cap moment va patir una agressió física. Ha detallat que hi havia persones que llançaven ampolles de plàstic d'aigua i que li volien fer la trabanqueta pel darrere, però que també hi havia altres persones que recriminaven a aquestes que ho féssin. Ha declarat que no va sentir por i que no va témer per la seva integritat física.
Igualment ha detallat que mai ha anat a comissaria a declarar sobre aquests fets ni ha interposat cap denúncia i ha declarat que, a diferència del què recull l'informe dels Mossos d'Esquadra, ell no va entregar fotos ni retalls de premsa a la policia, sinó que va ser al revés: els Mossos li van ensenyar, al seu despatx del Parlament, una sèrie de fotografies de cares de persones de les quals no va identificar a ningú en concret, i fins li van demanar accés al seu ordinador per tal de consultar a Internet articles de premsa que parlaven dels fets.
A preguntes del Ministeri Fiscal sobre si s'havia alterat l'hora d'inici de la sessió parlamentària o el contingut de l'ordre del dia de forma excepcional, tenint en compte els fets ocorreguts, López-Tena ha respost que “des que la senyora De Gispert és presidenta, s'ha tornat habitual que les sessions s'iniciïn en retard” i que l'ordre del dia també es variava de forma habitual “en funció -segons ha dit- dels interessos del Govern”, fet que ha remarcat usant l'expressió castellana “no es normal, pero es corriente”. També ha dit que quan ell va arribar a l'hemicicle feia molt poc que havia començat el plenari, que estava ple i que la sessió es va dur a terme amb normalitat.
D'altra banda, López-Tena ha denunciat pressions polítiques quan, durant la sessió parlamentària del mateix dia 15 de juny de 2011, i en reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus, es va oposar a l'emissió d'un comunicat de la Cambra que lloava el dispositiu policial, fet que li va valdre una amenaça d'expulsió de la Junta de la qual era membre si no permetia amb la seva oposició l'emissió d'aquest comunicat conjunt.
L'exsecretari general d'Interior diu que tot plegat era "pèssim i semblava fet exprés perquè els diputats patíssim les conseqüències d'aquests fets"
Joan Boada (ICV-EUiA) ha declarat que el dia 15 de juny de 2011 al matí anava caminant en direcció a la porta indicada per accedir al Parlament però que no va poder entrar perquè hi havia una manifestació, i va decidir buscar una altra porta. Mentre caminava i esperava si veia el dispositiu policial que el pogués orientar cap a una via alternativa es va trobar que grups de persones li van bloquejar el pas, van proferir-li insults i van llançar-li objectes, però que el dispositiu policial “en aquell moment no hi era”. Ha dit també que no va veure ningú que destaqués amb una actitud agressiva, i reconeix que sí que va passar preocupació però no pas por. Finalment, pogué entrar a peu un cop superat un cordó policial, fet que recull un vídeo on se'l veu fent “un salt interessant” -segons ha manifestat irònicament-, entre dues furgones policials. També ha manifestat que no es va sentir intimidat per les càmeres que el gravaven i que no pot identificar a ningú que li donés cops o li llencés objectes.
Segons Boada, l'alteració de l'ordre del dia “no és un fet anormal en sessions al Parlament” i a l'inici del Ple hi havia el nombre de diputats habitual.
Pel que fa al dispositiu policial organitzat per aquell dia 15 de juny de 2011, l'ha qualificat de “pèssim i que semblava fet exprés perquè els diputats patíssim les conseqüències d'aquests fets” ja que a banda de la indicació d'una sola porta d'accés, els diputats no tenien cap més informació sobre un possible cordó policial o qualsevol altra mesura. També considera que, com a exsecretari general del Departament d'Interior que va dirigir al llarg de quatre anys, “tot i que no n'hi havia obligació hauria estat de sentit comú que jo hagués estat informat amb anterioritat sobre les mesures de seguretat que s'havien pres”. Ha recordat que des del seu grup parlamentari van presentar una queixa pel dispositiu policial del 15-J.
Es desmarca del judici i assegura que hi ha anat obligat
Salvador Milà (ICV-EUiA) va poder accedir al Parlament a peu i per la porta indicada, “sense sofrir cap acte d'agressió i sense observar personalment cap acte d'agressió o maltracte cap a altres diputats o diputades”. Segons ha declarat, “es va retrassar l'inici de la sessió parlamentària una mitja hora perquè certs càrrecs no hi eren encara, ja que van arribar per mitjans no habituals”. Si bé admet que “la sessió es va alterar”, també reconeix que “això passa sovint”. També ha fet constar en la seva declaració que ni ell ni altres membres del seu grup han estat informats de cap qüestió relativa al judici, i que ja han manifestat que no en volen prendre part i que tot i així els hi han obligat sense comptar amb la seva opinió. Per això Milà ha dit de forma contundent “no en el nostre nom”.
Renuncia a qualsevol reclamació de danys
Montserrat Tura (PSC) ha declarat que accedia caminant en direcció al Parlament i va anar-se trobant amb persones que li parlaven o que cridaven consignes contra la classe política en un ambient habitual d'una mobilització, com tantes d'altres ha viscut, tal i com ha recordat com a Consellera d'Interior i també de Justícia (ha mencionat les manifestacions dels funcionaris de presons). I que un cop va ser a prop de l'entrada del parc de la Ciutadella la densitat de manifestants anava creixent, així com els insults, llançament d'objectes, escopinades. Preguntada pels objectes ha recordat “un tetra-brick d'aquests petits de suc de fruita”. Ha declarat que dels danys a la seva gabardina no en va ser conscient fins que va entrar al Parlament, ja que quan van passar els fets, que ha pogut veure en imatges de vídeo, estava parlant amb una senyora mentre anava caminant. També ha volgut reiterar que durant la fase d'instrucció d'aquest proceś judicial ja va signar un document renunciant a qualsevol reclamació de danys per la gabardina o el bolso, i que malgrat això l'acusació segueix demanant-ne una indemnització que ella no desitja percebre. Preguntada sobre si va sentir por o es va sentir amenaçada o intimidada, ha respost que “va sentir coartada la seva llibertat per circular i per accedir al Parlament”.
Sobre la sessió parlamentària, ha recordat que no es va fer la sessió de control del Govern prevista al matí, prèviament a l'inici del debat de pressupostos, però que aquesta sí que es va poder celebrar a primera hora de la tarda.
Cap acte de violència
Antoni Fernández Teixidó (CiU) va intentar entrar a peu per la porta indicada, però al no ser-li possible i per desig exprés del President de la Generalitat va pujar al cotxe oficial del President, juntament i a petició seva ho va fer el també diputat convergent Josep Maria Llop. Un cop la comitiva presidencial va desistir d'entrar al parc de la Ciutadella es va dirigir cap a la comissaria des d'on, per decisió del President de la Generalitat i de la Presidenta del Parlament, va viatjar en el segon viatge de l'helicòpter i així va accedir dins del Parlament. Ha declarat que “deixant de banda insults molt tímids”, no va patir cap acte de violència. Tampoc va percebre en cap moment una situació de nervis generalitzada, ja que “ja sabíem quina situació hi havia”. Aixímateix ha reconegut que “és possible que es variés l'ordre del dia, però això succeeix de forma habitual en les sessions del Parlament”.
Cops, empentes, escopinades i llançaments de líquids
Gerard Martí Figueras (CiU) ha declarat que accedint a peu al parc de la Ciutadella més de cent persones li obstaculitzaven el pas verbalment i amb la seva presència, però sense contacte físic. Més tard però sí que hi hagué alguns cops i empentes, escopinades i llançament de líquids i de menjar. No pot identificar ningú que li escopís o l'empentés, només persones que li impedien el pas amb la seva presència. Aquest diputat va accedir al Parlament dins d'una furgona dels Mossos d'Esquadra, i ha declarat que va tenir por i es va sentir coaccionat per algunes persones concretes que van proferir agressions verbals o físiques.
Estiraven de l'arnés del seu gos guia
Josep Maria Llop (CiU) ha relatat amb detall el seu recorregut fins a accedir a dins del Parlament, explicant com alguns manifestants se li dirigien verbalment i com va sentir un gran nombre de persones al seu voltant, o també com va notar que tiraven de l'arnés del seu gos guia en dues ocasions. Ha declarat que no va tenir por per la seva integritat. Finalment va accedir al parc dins del cotxe de la vicepresidenta, que havia accedit en helicòpter al Parlament. No va estar pendent de l'hora, però calcula que va arribar uns vint minuts després de les deu del matí, i ha recordat que es va prescindir del torn de preguntes al Govern per passar directament al debat de pressupostos.
Pastilles per a poder dormir arran de l'angoixa
Anna Isabel Marcos (CiU) ha declarat que al caminar en direcció a la porta del parc de la Ciutadella la van amenaçar “dient-me que no podria entrar al Parlament” i “van llançar objectes a l'aire com bosses d'escombraries o ampolles buides”, i que a ella li van llançar un líquid a sobre. Ha declarat que una persona que no ha estat identificada la va agafar per l'avantbraç des del seu darrere, i una altra persona li va fer fotografies durant 2 o 3 minuts, sense socòrrer-la tot i que ella li va demanar “auxili amb la cara”. Ha relatat que a l'entrar a l'hemicicle va patir marejos i que la metgessa del Parlament li va donar una pastilla i li va receptar un tractament d'ansiolítics per una crisi d'ansietat. Ha relatat durant la declaració que va estar de 6 a 8 mesos sense dormir bé, i que per això prenia unes pastilles per dormir, però no ha especificat si les prenia expressament degut als fets ocorreguts al 15-J ni ha aportat cap diagnosi mèdica acreditant aquest fet, del qual no en va fer referència en la seva compereixença anterior durant la fase d'instrucció. Es dóna la circumstància que, sobre la persona que li va fer unes fotografies, en va donar una descripció molt més detallada (com que duia un braçal taronja, que portava una motxilla, que fumava) un cop li van ensenyar unes fotografies d'una persona en concret en dependències dels Mossos, 21 dies després dels fets, en la segona declaració que va fer davant de la policia, a requeriment dels propis Mossos.
Última sessió de la primera tongada del judici
Aquest dijous 3 d'abril a partir de les deu del matí està prevista la compareixença de la resta dels parlamentaris testimonis de les acusacions: el President de la Generalitat, Artur Mas, el Conseller de Territori i Sostenibilitat i exdiputat Santi Vila, i l'exdiputat Ernest Maragall. També intervindran els testimonis de les defenses Arcadi Oliveres, Hibai Arbide i Manuel Delgado. Tots ho faran via videoconferència des de Barcelona. El 25 d'abril es reprendrà el judici amb la declaració de Núria de Gispert.
http://directa.cat/noticia/lopez-tena-assegura-que-dispositiu-policial-del-15-j-fou-%E2%80%9Cuna-ratonera-muntada-pel-senyor-fe
López-Tena ha declarat que durant el matí del dia 15 de juny de 2011 va accedir a peu en direcció a la
porta indicada però que va variar el seu recorregut quan un policia de paisà li va indicar que deixés el passeig Lluís Companys, que en aquells moments estava tranquil, i que seguís per Buenaventura Muñoz i Wellington per accedir al parc de la Ciutadella, i que va ser allà on va començar a trobar-se amb problemes d'aglomeracions i grups de persones que li volien impedir el pas. Tanmateix ha deixat clar que en cap moment el van colpejar ni empentar, “simplement feien una barrera amb els cossos”, i ha declarat que en cap moment va patir una agressió física. Ha detallat que hi havia persones que llançaven ampolles de plàstic d'aigua i que li volien fer la trabanqueta pel darrere, però que també hi havia altres persones que recriminaven a aquestes que ho féssin. Ha declarat que no va sentir por i que no va témer per la seva integritat física.
Igualment ha detallat que mai ha anat a comissaria a declarar sobre aquests fets ni ha interposat cap denúncia i ha declarat que, a diferència del què recull l'informe dels Mossos d'Esquadra, ell no va entregar fotos ni retalls de premsa a la policia, sinó que va ser al revés: els Mossos li van ensenyar, al seu despatx del Parlament, una sèrie de fotografies de cares de persones de les quals no va identificar a ningú en concret, i fins li van demanar accés al seu ordinador per tal de consultar a Internet articles de premsa que parlaven dels fets.
A preguntes del Ministeri Fiscal sobre si s'havia alterat l'hora d'inici de la sessió parlamentària o el contingut de l'ordre del dia de forma excepcional, tenint en compte els fets ocorreguts, López-Tena ha respost que “des que la senyora De Gispert és presidenta, s'ha tornat habitual que les sessions s'iniciïn en retard” i que l'ordre del dia també es variava de forma habitual “en funció -segons ha dit- dels interessos del Govern”, fet que ha remarcat usant l'expressió castellana “no es normal, pero es corriente”. També ha dit que quan ell va arribar a l'hemicicle feia molt poc que havia començat el plenari, que estava ple i que la sessió es va dur a terme amb normalitat.
D'altra banda, López-Tena ha denunciat pressions polítiques quan, durant la sessió parlamentària del mateix dia 15 de juny de 2011, i en reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus, es va oposar a l'emissió d'un comunicat de la Cambra que lloava el dispositiu policial, fet que li va valdre una amenaça d'expulsió de la Junta de la qual era membre si no permetia amb la seva oposició l'emissió d'aquest comunicat conjunt.
L'exsecretari general d'Interior diu que tot plegat era "pèssim i semblava fet exprés perquè els diputats patíssim les conseqüències d'aquests fets"
Joan Boada (ICV-EUiA) ha declarat que el dia 15 de juny de 2011 al matí anava caminant en direcció a la porta indicada per accedir al Parlament però que no va poder entrar perquè hi havia una manifestació, i va decidir buscar una altra porta. Mentre caminava i esperava si veia el dispositiu policial que el pogués orientar cap a una via alternativa es va trobar que grups de persones li van bloquejar el pas, van proferir-li insults i van llançar-li objectes, però que el dispositiu policial “en aquell moment no hi era”. Ha dit també que no va veure ningú que destaqués amb una actitud agressiva, i reconeix que sí que va passar preocupació però no pas por. Finalment, pogué entrar a peu un cop superat un cordó policial, fet que recull un vídeo on se'l veu fent “un salt interessant” -segons ha manifestat irònicament-, entre dues furgones policials. També ha manifestat que no es va sentir intimidat per les càmeres que el gravaven i que no pot identificar a ningú que li donés cops o li llencés objectes.
Segons Boada, l'alteració de l'ordre del dia “no és un fet anormal en sessions al Parlament” i a l'inici del Ple hi havia el nombre de diputats habitual.
Pel que fa al dispositiu policial organitzat per aquell dia 15 de juny de 2011, l'ha qualificat de “pèssim i que semblava fet exprés perquè els diputats patíssim les conseqüències d'aquests fets” ja que a banda de la indicació d'una sola porta d'accés, els diputats no tenien cap més informació sobre un possible cordó policial o qualsevol altra mesura. També considera que, com a exsecretari general del Departament d'Interior que va dirigir al llarg de quatre anys, “tot i que no n'hi havia obligació hauria estat de sentit comú que jo hagués estat informat amb anterioritat sobre les mesures de seguretat que s'havien pres”. Ha recordat que des del seu grup parlamentari van presentar una queixa pel dispositiu policial del 15-J.
Es desmarca del judici i assegura que hi ha anat obligat
Salvador Milà (ICV-EUiA) va poder accedir al Parlament a peu i per la porta indicada, “sense sofrir cap acte d'agressió i sense observar personalment cap acte d'agressió o maltracte cap a altres diputats o diputades”. Segons ha declarat, “es va retrassar l'inici de la sessió parlamentària una mitja hora perquè certs càrrecs no hi eren encara, ja que van arribar per mitjans no habituals”. Si bé admet que “la sessió es va alterar”, també reconeix que “això passa sovint”. També ha fet constar en la seva declaració que ni ell ni altres membres del seu grup han estat informats de cap qüestió relativa al judici, i que ja han manifestat que no en volen prendre part i que tot i així els hi han obligat sense comptar amb la seva opinió. Per això Milà ha dit de forma contundent “no en el nostre nom”.
Renuncia a qualsevol reclamació de danys
Montserrat Tura (PSC) ha declarat que accedia caminant en direcció al Parlament i va anar-se trobant amb persones que li parlaven o que cridaven consignes contra la classe política en un ambient habitual d'una mobilització, com tantes d'altres ha viscut, tal i com ha recordat com a Consellera d'Interior i també de Justícia (ha mencionat les manifestacions dels funcionaris de presons). I que un cop va ser a prop de l'entrada del parc de la Ciutadella la densitat de manifestants anava creixent, així com els insults, llançament d'objectes, escopinades. Preguntada pels objectes ha recordat “un tetra-brick d'aquests petits de suc de fruita”. Ha declarat que dels danys a la seva gabardina no en va ser conscient fins que va entrar al Parlament, ja que quan van passar els fets, que ha pogut veure en imatges de vídeo, estava parlant amb una senyora mentre anava caminant. També ha volgut reiterar que durant la fase d'instrucció d'aquest proceś judicial ja va signar un document renunciant a qualsevol reclamació de danys per la gabardina o el bolso, i que malgrat això l'acusació segueix demanant-ne una indemnització que ella no desitja percebre. Preguntada sobre si va sentir por o es va sentir amenaçada o intimidada, ha respost que “va sentir coartada la seva llibertat per circular i per accedir al Parlament”.
Sobre la sessió parlamentària, ha recordat que no es va fer la sessió de control del Govern prevista al matí, prèviament a l'inici del debat de pressupostos, però que aquesta sí que es va poder celebrar a primera hora de la tarda.
Cap acte de violència
Antoni Fernández Teixidó (CiU) va intentar entrar a peu per la porta indicada, però al no ser-li possible i per desig exprés del President de la Generalitat va pujar al cotxe oficial del President, juntament i a petició seva ho va fer el també diputat convergent Josep Maria Llop. Un cop la comitiva presidencial va desistir d'entrar al parc de la Ciutadella es va dirigir cap a la comissaria des d'on, per decisió del President de la Generalitat i de la Presidenta del Parlament, va viatjar en el segon viatge de l'helicòpter i així va accedir dins del Parlament. Ha declarat que “deixant de banda insults molt tímids”, no va patir cap acte de violència. Tampoc va percebre en cap moment una situació de nervis generalitzada, ja que “ja sabíem quina situació hi havia”. Aixímateix ha reconegut que “és possible que es variés l'ordre del dia, però això succeeix de forma habitual en les sessions del Parlament”.
Cops, empentes, escopinades i llançaments de líquids
Gerard Martí Figueras (CiU) ha declarat que accedint a peu al parc de la Ciutadella més de cent persones li obstaculitzaven el pas verbalment i amb la seva presència, però sense contacte físic. Més tard però sí que hi hagué alguns cops i empentes, escopinades i llançament de líquids i de menjar. No pot identificar ningú que li escopís o l'empentés, només persones que li impedien el pas amb la seva presència. Aquest diputat va accedir al Parlament dins d'una furgona dels Mossos d'Esquadra, i ha declarat que va tenir por i es va sentir coaccionat per algunes persones concretes que van proferir agressions verbals o físiques.
Estiraven de l'arnés del seu gos guia
Josep Maria Llop (CiU) ha relatat amb detall el seu recorregut fins a accedir a dins del Parlament, explicant com alguns manifestants se li dirigien verbalment i com va sentir un gran nombre de persones al seu voltant, o també com va notar que tiraven de l'arnés del seu gos guia en dues ocasions. Ha declarat que no va tenir por per la seva integritat. Finalment va accedir al parc dins del cotxe de la vicepresidenta, que havia accedit en helicòpter al Parlament. No va estar pendent de l'hora, però calcula que va arribar uns vint minuts després de les deu del matí, i ha recordat que es va prescindir del torn de preguntes al Govern per passar directament al debat de pressupostos.
Pastilles per a poder dormir arran de l'angoixa
Anna Isabel Marcos (CiU) ha declarat que al caminar en direcció a la porta del parc de la Ciutadella la van amenaçar “dient-me que no podria entrar al Parlament” i “van llançar objectes a l'aire com bosses d'escombraries o ampolles buides”, i que a ella li van llançar un líquid a sobre. Ha declarat que una persona que no ha estat identificada la va agafar per l'avantbraç des del seu darrere, i una altra persona li va fer fotografies durant 2 o 3 minuts, sense socòrrer-la tot i que ella li va demanar “auxili amb la cara”. Ha relatat que a l'entrar a l'hemicicle va patir marejos i que la metgessa del Parlament li va donar una pastilla i li va receptar un tractament d'ansiolítics per una crisi d'ansietat. Ha relatat durant la declaració que va estar de 6 a 8 mesos sense dormir bé, i que per això prenia unes pastilles per dormir, però no ha especificat si les prenia expressament degut als fets ocorreguts al 15-J ni ha aportat cap diagnosi mèdica acreditant aquest fet, del qual no en va fer referència en la seva compereixença anterior durant la fase d'instrucció. Es dóna la circumstància que, sobre la persona que li va fer unes fotografies, en va donar una descripció molt més detallada (com que duia un braçal taronja, que portava una motxilla, que fumava) un cop li van ensenyar unes fotografies d'una persona en concret en dependències dels Mossos, 21 dies després dels fets, en la segona declaració que va fer davant de la policia, a requeriment dels propis Mossos.
Última sessió de la primera tongada del judici
Aquest dijous 3 d'abril a partir de les deu del matí està prevista la compareixença de la resta dels parlamentaris testimonis de les acusacions: el President de la Generalitat, Artur Mas, el Conseller de Territori i Sostenibilitat i exdiputat Santi Vila, i l'exdiputat Ernest Maragall. També intervindran els testimonis de les defenses Arcadi Oliveres, Hibai Arbide i Manuel Delgado. Tots ho faran via videoconferència des de Barcelona. El 25 d'abril es reprendrà el judici amb la declaració de Núria de Gispert.
http://directa.cat/noticia/lopez-tena-assegura-que-dispositiu-policial-del-15-j-fou-%E2%80%9Cuna-ratonera-muntada-pel-senyor-fe
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada