dimecres, 16 d’abril del 2014

PSC, PPC i Ciudadanos, mentiders compulsius

Dimarts, 15 d'abril de 2014 21:20 h

Junts, els tres partits unionistes acusen Homs de mentir i faltar a veritat sobre si una Catalunya independent formaria part de la UE


Barcelona (ACN).- PSC, PPC i C's tenen clar que un hipotètic estat català quedaria fora de la UE perquè "així ho preveuen els tractats", cosa que no es certa, cap tractat europeu ho preveu. Els portaveus de les tres formacions parlamentàries han acusat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, de "mentir" en no reconèixer que aquesta seria la situació un cop Catalunya es declarés independent, un cop més les forces unionistes han tancat files sense arguments per anar en contra de la voluntat majoritària dels catalans. En canvi, ERC i ICV-EUiA, han opinat des del Parlament que la pertinença o no de Catalunya a la UE es definirà un cop els catalans hagin votat, tot i que, segons els seus portaveus, és improbable que la UE decideixi expulsar Catalunya. 



PSC, PPC i Ciudadanos, mentiders compulsius
Un PSC en mans del PP i de Ciudadanos

El PSC "simplement" ha demanat a Homs "que digui la veritat" i accepti les posicions que defensa assumint totes les conseqüències, és a dir, que assumeixi que en cas d'independència Catalunya no formaria part de la UE. "Que els nostres responsables de govern ens deixin d'enganyar", ha repetit el portaveu del grup socialista, Maurici Lucena. "Em sembla especialment greu per part del portaveu del Govern", ha afegit. 

Cap tractat impedeix que una Catalunya independent segueixi dins de la UE

De la seva banda, el portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, ha assegurat que un "futur i fotut estat
català hauria de demanar la integració" a la Unió Europa, i creu que així ho recull també l'informe del CATN, a la pàgina 5. "Si es busquen vies per entrar és perquè una Catalunya independent en quedaria fora", ha explicat abans d'afegir que "sobren les paraules". Per això ha lamentat que la resta sigui "literatura per intentar fer veure quina és la visió borrosa i difusa del Govern, intenten insistir en una via que està tancada". De fet, ha indicat que a més, les declaracions d'un dels portaveu de la CE aquest dimarts reitera allò que "al conseller no li agrada sentir".

Unionistes mentiders compulsius contra el dret a decidir

Per la diputada de C's Inés Arrimadas, el que diuen el president, la vicepresidenta i el portaveu de la CE són declaracions "suficientment importants" com per a marcar el criteri de la CE. Per això, Arrimadas ha demanat que el Govern no ignori unes declaracions "totalment nítides" i deixi de lluitar per un objectiu polític que "no té cabuda" a la UE, ha advertit.


La diputada de C's s'ha referit a les declaracions del conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ha considerat que l'opinió d'un portaveu de la CE no és la versió oficial de la UE. Arrimadas s'ha preguntat si quan parla Homs ho fa de "manera oficial" en nom del Govern, o si s'ha de posar en dubte el que diu quan compareix en roda de premsa. "Les d'Homs també es poden considerar opinions personals", ha conclòs.

ERC i ICV-EUiA veuen improbable una Catalunya fora de la UE

Per a ICV-EUiA l'expulsió de Catalunya de la UE en cas d'independència no tindria "legitimitat democràtica". El diputat Josep Vendrell ha insistit en què no existeix cap referència a l'ampliació interna de la UE als tractats i, per tant, l'encaix d'un hipotètic estat català a la UE dependria de la voluntat política dels estats membres. En aquest sentit, Vendrell ha manifestat que "costa de creure" que Europa no acceptés el resultat d'un procés "pacífic i democràtic", que hauria de cristal·litzar en la consulta pactada per al proper 9 de novembre.

En tot cas, els ecosocialistes critiquen que es doni per fet que la independència serà l'opció més votada a la consulta, tant des del Consell Assessor per la Transició Nacional com des de l'estat espanyol i, fins i tot, des de la Comissió Europea. Vendrell, que ha recordat que ICV-EUiA definirà el seu vot quan la consulta sigui formalment convocada, ha explicat que actualment els esforços s'han de centrar en aconseguir que els catalans votin i, un cop aconseguit aquest punt, defensar una o altra de les opcions que preveu la consulta.

El diputat i portaveu adjunt del grup parlamentari d'ERC, Oriol Amorós, ha assegurat que els tractats "no preveuen res" i que de fet així ho han dit sempre els portaveus comunitaris abans de rebre "pressions diplomàtiques". Ha recordat que cap estat fins ara s'ha pronunciat en contra d'un estat català i que el cas de Catalunya avançarà després dels precedents de l'Alemanya reunificada per entrar a la UE i de Groenlàndia per sortir-ne.

Amorós ha destacat que, quan un pas així no està marcat per llei, la pauta de comportament internacional és el sentit comú i l'interès econòmic general. "Si ha de ser bo per a tots i no hi ha cap llei que ho impedeixi em poden dir un sol argument perquè Catalunya no fos membre de la UE?", ha preguntat. "No n'hi ha cap" si no és que el govern espanyol "tingués la intenció de perjudicar els catalans", ha etzibat.