diumenge, 27 d’abril del 2014

Primer gran suport internacional a la consulta

26/04/2014

REFERENDUM

La Internacional Liberal defensa el dret a decidir i posa com a model el referèndum escocès


Alèxia L. Ferret




59è Congrés de 'Internacional Liberal'



Primer gran aval internacional a la consulta. La Internacional Liberal ha expressat el seu suport a la consulta per a què els catalans i les catalanes expressin la seva voluntat sobre el futur de Catalunya. El text, aprovat aquesta tarda al 59è Congrés d'aquesta organització, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Rotterdam (Holanda), expressa preocupació per la manca d'un diàleg real entre el govern espanyol i el govern català.

L'aliança que agrupa els partits liberals de tot el món recolzarà qualsevol decisió que prengui el poble
de Catalunya sobre el seu futur, i assenyala el referèndum pactat entre Escòcia i el Regne Unit com el millor model de solució pel cas català. També subratlla que qualsevol negociació entre els dos governs no ha d'implicar en cap cas la renúncia del poble de Catalunya al seu dret a decidir expressat democràticament, i reclama que la Unió Europea ha de ser prou flexible i forta alhora per tal d'oferir una alternativa viable als pobles europeus que vulguin expressar-se.

Més de 75 partits i entitats de 64 països han participat en el congrés de la Internacional Liberal. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha felicitat els responsables de la iniciativa, i ha subratllat que "el suport dels nostres socis de partits liberals, demòcrates i reformistes de tot el món mostra que a tot arreu s’entén que la forma civilitzada de resoldre els conflictes és votant".

El president ha participat al sopar de gala del congrés, on ha compartit taula amb Mark Rutte, ministre-president d'Holanda, que ha estat l'encarregat de fer el discurs d'obertura del sopar; i també amb Sigmundur Gunnlaugsson, primer ministre d'Islàndia; Guy Verhofstadt, president del grup liberal-demòcrata al Parlament Europeu i candidat a la presidència de la Comissió Europea; Slobodan Petriovic, primer ministre de Kosovo; Mohamed Laenser, ministre d'Urbanisme i Territori del Marroc; i Chafik Rachadi, vicepresident del Parlament del Marroc, entre d'altres.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/04/la_internacional_liberal_recolza_la_consulta_del_9-n_100254.php