diumenge, 27 d’abril del 2014

Duran: 'Si CiU plantegés la DUI la meva obligació seria intentar evitar-la'

Diumenge  27.04.2014  11:21

El dirigent d'Unió reprèn l'ofensiva per la tercera via en una entrevista a La Vanguardia

 



Josep Antoni Duran i Lladre
Josep Antoni Duran i Lleida tenia decidit de deixar la política, però s'ho ha repensat: 'Amb tot això que passa, em quedo. Estic disposat a fer el que faci falta', diu en una entrevista amb el director de La Vanguardia, Màrius Carol. L'entrevista és el tema més destacat en la portada del diari, amb el titular: 'La tercera via és l'única solució i és més viva que mai'. A més, Duran s'oposa a unes plebiscitàries i avisa que si CiU hi proposés la declaració d'independència es sentiria 'amb l'obigació d'intentar evitar-la'.

'Si allò que s'ha de plebiscitar és la declaració unilateral d'independència, no hi donaré suport. Ens
deixaria completament aïllats (…). Espero que CiU no ho plantegi. Si fos així, em sento amb l'obligació d'intentar evitar-la perquè seria un error per a Catalunya', diu Duran.

Opina que unes plebiscitàries serien una demostració del fracàs del diàleg entre el govern espanyol i el català. Un diàleg que considera que encara és possible. 'S'ha de començar ja. El temps hi juga contra'.

Demana que les institucions de l'estat espanyol sigui capaç de proposar una reforma atractiva per a Catalunya i que es pugui sotmetre a votació. 'La tercera via, que ara per ara no es produeix, vol dir una resposta de l'estat que permetés de seure a dialogar, acordar, pactar i sotmetre el pacte a referèndum a Catalunya. Per a mi, aquesta és l'única solució i és més viva que mai.'

I precisa: 'La reforma hauria de ser molt quirúrgica, de tres o quatre punts. I hauria d'incloure una disposició addicional que reonegui l'especificitat nacional de Catalunya i permeti la sobirania en aspectes com la llengua, la cultura i el sistema educatiu.

Duran afegeix: 'Sé que hi ha dirigents europeus que li han dit [a Rajoy] que ha de parlar amb Catalunya. Tot el sector econòmic li diu tres quarts del mateix (…). Sé que en privat i de manera discreta hi ha dirigents que ja li han dit i li diran que s'ha de buscar una solució.'


http://www.vilaweb.cat/noticia/4187721/20140427/duran-ciu-planteges-dui-meva-obligacio-seria-intentar-evitar.html