dijous, 3 d’abril del 2014

Òmnium explica a Espanya que "votar és normal"

03/04/2014

REFERENDUM

"És normal voler saber quina és l’opinió majoritària. De la mateixa forma que és normal acceptar els resultats i seguir el camí que ha escollit la gent", destaca el vídeo publicat per l’entitat


 Nerea Rodríguez




Imatge del vídeo d'Òmnium
 Òmnium Cultural es dirigeix als espanyols en un vídeo publicat a YouTube on explica, en castellà, que “votar és normal en un país normal”. L’entitat ha elaborat un vídeo on comença preguntant-se: “Què és normal es un país normal?”, i on la primera de les respostes és: “És normal que els qui van viure en una dictadura prefereixen la democràcia”.

En aquest sentit, el vídeo destaca que “és estrany que en una democràcia no puguem votar. Que es digui que no és legal no ho entenen ni els joves ni els més grans”. A més, s’assenyala que “és normal, tant normal com per a que es modifiquin les lleis per ajustar-les a la voluntat de la gent. Per exemple, David Cameron ho ha fet per atorgar als escocesos el dret a votar”.

Alhora, es critica que “és estrany que la Constitució d’un país es pugui modificar per calmar als mercats financers però que no es pugui ni tan sols interpretar d’una forma més oberta per atendre a les peticions d’una part molt important dels seus ciutadans”.

“I qui demana fer un referèndum?”, continua el vídeo, que recorda que “a Catalunya, que representa el 16% de la població de l’Estat espanyol, el 71%. Al Parlament català hi han votat a favor el 79% dels diputats. I fins i tot en el conjunt de l’Estat espanyol, té un 47,5% de suport”.

Per tot això, insisteix: “És normal voler fer un referèndum sobre la independència si la gent ho demana de forma pacífica. I és normal que el govern l’autoritzi com ho va fer el del Canadà amb el Quebec, el de Dinamarca amb Groenlàndia, i el del Regne Unit amb Escòcia”.

Finalment, el vídeo conclou: “És normal voler saber quina és l’opinió majoritària. De la mateixa forma que és normal acceptar els resultats i seguir el camí que ha escollit la gent. 9 de novembre: votar és normal en un país normal”.







http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/04/Omnium_explica_a_espanya_que_votar_es_normal_99803.php