divendres, 4 d’abril del 2014

Mas-Colell a 'The Wall Street Journal': "No ens hem tornat bojos"

04/04/2014

REFERENDUM

El conseller d’Economia avisa que si l’Estat espanyol no dialoga, "la qüestió catalana serà inevitablement convertida en un assumpte intern, sí, però de la UE en lloc de limitar-se a Espanya"


Nerea Rodríguez



'The Wall Street Journal'


El conseller d’Economia i Coneixent, Andreu Mas-Colell, escriu avui un article en el prestigiós rotatiu econòmic ‘The Wall Street Journal’, on assegura que “som una nació europea dins d’Espanya”. El conseller fa referència en el text en el cas escocès: “Admirem la posició britànica sobre la legitimitat del referèndum escocès. Desitjaríem que el govern espanyol actués de la mateixa manera”.

Segons Mas-Colell, “l'oportunitat de fer-ho és a prop”, referint-se a la propera cita el 8 d’abril al
Congrés dels Diputats on representants del Parlament català sol·licitaran la competència per convocar referèndums a Catalunya: “És molt poc probable que tingui èxit”, vaticina el conseller. A més, explica que “com a segona opció, la Constitució atorga al govern català el dret a convocar una consulta sobre la independència”, en referència a la llei catalana de consultes.

Però el conseller també vaticina que “el govern espanyol pot apel·lar aquesta mesura davant el Tribunal Constitucional d'Espanya. Donada l'hostilitat contra l'autogovern català que el Tribunal Constitucional altament polititzat ha mostrat en els últims anys, l'apel·lació podria donar lloc a una sentència en contra de la consulta”.

En l’article, Mas-Colell també assenyala que “atès que el Parlament i el Govern català criden primer a un referèndum, s’ha encetat una campanya en contra de nosaltres per atrevir-nos a demanar els mateixos drets que els escocesos”. “Però no ens hem tornat bojos”, etziba, “som un govern de moderats -centrista i de negocis. Ens impulsen el massiu i ordenat sentiment popular a favor del referèndum, una reacció als recents retrocessos dramàtics en el grau d'autogovern de Catalunya”.

Segons el conseller, “estem sota un atac seriós. Aquest atac va ser llançat pel Partit Popular d'Espanya, llavors a l'oposició, molt abans de la crisi econòmica. Després que el partit de centre-dreta va arribar al poder el 2011, va començar l'aprovació de lleis per tornar a centralitzar la formulació de polítiques en tots els àmbits: econòmic, educatiu, sanitari, assistència social, administració pública”.

Revela alhora que “la nostra consciència està tranquil·la: Hem actuat amb responsabilitat, i Catalunya, encapçalada per la seva cosmopolita capital, Barcelona, és avui l'avantguarda de la recuperació econòmica d'Espanya”. Però critica que “un cop més, el govern espanyol sembla haver optat per una política de la uniformitat, i la dissolució de la identitat catalana. És una política preocupant: els governs espanyols anteriors, el més recent el de Francisco Franco, ho han intentat i sempre han fallat”. Per aquest motiu, adverteix: “I tornaran a fallar”.

En aquest sentit, es pregunta: “Seria tan difícil reconèixer que Espanya és plurinacional i actuar en conseqüència?” Mas-Colell també deixa clar que “el govern català s'ha compromès amb l'imperi de la llei, a la Unió Europea i als processos democràtics. No farem res imprudent. L'opinió pública catalana és fortament proeuropea. Les nostres arrels són a Europa. La UE s'ha construït sobre un exquisit respecte per la diferència i per la multiplicitat de cultures, i ens agrada això”.

Finalment, conclou: “La UE ha pres la posició que les qüestions com les que actualment es plantegen a Escòcia i Catalunya són perquè els Estats membres les resolguin internament. Em sembla just. Aplaudiré si el govern espanyol canvia la seva actitud, es desfà del seu afany recentralitzador i obre negociacions que poden conduir a un nou acord, que haurà de ser sotmès a votació. Si això no succeeix, la qüestió catalana serà inevitablement convertida en un assumpte intern, sí, però de la UE en lloc de limitar-se a Espanya”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/04/mas-colell_a_the_wall_street_journal_som_una_nacio_europea_dins_d_espanya_99823.php