divendres, 28 de març del 2014

Sáenz de Santamaría pensa que els catalans som il•lusos

Divendres, 28 de març de 2014 17:25 h

Demana a Mas que aclareixi la seva posició sobre el concert i creu que la sentència del TC avala la posició del govern espanyol, però sap que el problema català segueix endavant


La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha emplaçat aquest divendres a CiU i al president de la Generalitat, Artur Mas, a aclarir la seva posició sobre la consulta, després que dijous el portaveu adjunt de la Federació a Madrid, Josep Sánchez-Llibre, demanés a l'executiu espanyol un pacte fiscal per a Catalunya similar al del País Basc. En un intent mes de desestabilitzar la política catalana la vicepresidenta espanyola juga a la confusió en un intent desesperat de rebentar el procés sobiranista, en un intent de dividir la política catalana. 



© @acn
Santamaría sap que no donaran el pacte fiscal, però a manca de solucions intenta dividir, el president Mas ha deixat clar que no existeix la marxa enrere en el sobiranisme

Sáenz de Santamaría ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al Cosell de Ministres en resposta a una pregunta sobre les peticions que Sánchez-Llibre va llançar a l'executiu durant el debat de l'actualització del concert basc que va tenir lloc al congrés. El portaveu adjunt de CiU va recuperar la demanda del pacte fiscal i va reivindicar per a Catalunya un sistema com el de Navarra o el País Basc.

Que no us enganyin, el nou finançament seguirà amb el café per tots


La vicepresidenta ha reiterat que dins del marc de la legalitat l'executiu espanyol està disposat a dialogar amb la Generalitat i amb la resta de territoris del que calgui. "Qualsevol administració ens trobarà per dialogar per assumptes que son clau", ha afirmat abans de recordar que el seu executiu treballa en la reforma del finançament i està, també en aquesta qüestió "on ha estat sempre".

Ara resulta que Montoro li sobren els diners

I és que segons el ministre, la reforma tributària que està dissenyant li dona "marge" per negociar perquè conté molts fets imposables que haurà de distribuir. La seva, ha apuntat, és voluntat "d'encaixar i de coincidir" malgrat que la reforma del finançament no es traduirà en un increment espectacular dels ingressos de cap territori. El ministre, que s'ha definit com un defensor de la "pluralitat", ha apuntat que parlarà amb Catalunya com no pot ser d'altra manera, i ha celebrat que CiU fes demandes en la línia del concert o d'un millor finançament aquest dijous, que implicaria que estan en la senda de la legalitat.

Sáenz de Santamaría: "El TC ens avala" però Cuba va ser independent

La vicepresidenta del govern espanyol també ha fet la primera valoració oficial de l'executiu de Rajoy respecte a la sentència del Tribunal Constitucional que va declarar "il·legal i nul·la" la declaració de sobirania però va obrir la porta a la negociació del dret a decidir dins dels límits de la Constitució. Sáenz de Santamaría ha destacat la importància que la sentència s'aprovés per unanimitat, fet que "deixa assentades qüestions importants" com "que ningú es pot declarar subjecte sobirà més enllà del poble espanyol i que no té cabuda una declaració unilateral del referèndum".


Mas "haurà d'explicar" l'absència al Congrés

Sobre la previsible absència del president de la Generalitat al debat del dia 8 a la cambra baixa, la vicepresidenta ha afirmat que correspondrà a Mas, en el cas que finalment hi sigui, fer públiques les raons per les què no han anat a la cambra baixa "a explicar els seus projectes."