dissabte, 8 de març del 2014

Moody's: «El pes del PIB català explica la polarització del debat a Espanya»

L'agència de "rating" s'explica la negativa espanyola a la consulta per l'elevat pes de Catalunya en l'economia estatal

Augura que Artur Mas convocarà noves eleccions "aviat"


| Actualitzat el 07/03/2014 a les 21:00h



L'informe de Moody's ressalta el pes de Catalunya en l'economia espanyola. Foto: Moody's.


L'agència de rating Moody's té clar quin és el motiu pel qual l'Estat espanyol reacciona com reacciona quan es valora la possibilitat que Catalunya se n'escindeixi. "Catalunya representa el 18,7% del PIB espanyol, cosa que explica la polarització del debat a Espanya al voltant de la independència de Catalunya", asseguren obertament els autors de l'informe, els analistes Kathrin Muehlbronner, Sebastien Hay i Erika Kahn, sota la supervisió de l'editor Matthew Bridle. "Gairebé un 25% de les exportacions espanyoles emanen de territori català, esdevenint, de lluny, la primera regió espanyola. Catalunya és també un dels majors contribuent als mecanismes financers regionals", descriuen.

L'informe íntegre, al qual ha tingut accés Nació Digital, sosté la tesi que l'auge de l'independentisme català es veuria frenat en cas d'un nou finançament. Però, paral·lelament, ja pronostiquen que aquest escenari és improbable: "Creiem que la propera reforma no satisfarà les demandes catalanes d'una major autonomia fiscal." Sobretot perquè, "degut al seu caràcter políticament delicat", una millora de l'autonomia fiscal a Catalunya faria que les "regions econòmicament més febles probablement s'hi oposarien".


"Tot i que els dos debats no estan directament relacionats, creiem que el resultat de la reforma dels sistema de finançament regional tindrà una influència important en la força futura del moviment independentista", assegura Moody's.

Europa, clau

L'agència de rating assegura que la pertinença de l'hipotètic Estat català a la Unió Europea (UE) és clau per al moviment independentisme. "Mantenir-se dins la zona euro és clau per als polítics catalans, i creiem que si s'enfronten en una tria entre ser un Estat independent però haver de negociar l'entrada a la UE, o romandre dins d'Espanya, l'opció independentista perdria la seva atracció per part de votants", afirma l'informe.

"En essència, tot el comerç català és, o bé amb les altres regions espanyoles, o bé amb els Estats membres de la UE. El 2013, el 63% de les exportacions catalanes van anar a la UE, i el 59% de les importacions provenien de la UE", descriuen.

Omissions i errors

Malgrat la sèrie de dades objectives que aporta l'informe, sobre les quals basa les seves projeccions de futur, Moody's també beneeix afirmacions com: "Catalunya tradicionalment ha estat governada per coalicions polítiques, en tant que cap partit polític ha assolit mai una majoria absoluta al llarg de la seva història democràtica", obviant les tres majories absolutes de Jordi Pujol. Així mateix, en cap moment els analistes no entren ni a valorar el paper que podria jugar la societat civil en cas d'una hipotètica prohibició espanyola del referèndum del 9 de novembre, ni la proposta d'ERC d'aturar l'economia del país durant una setmana per forçar el referèndum.

Moody's també raona la seva tesi de la poca probabilitat d'un Estat català a curt termini perquè "no hi ha en curs preparatius pràctics per la independència". Concretament, citen que no s'ha presentat cap full de ruta assenyalant les passes que s'han de fer cap a la independència, a l'estil del full de ruta que sí que ha presentat el govern escocès.

"Soroll" independentista

Per tot plegat, Moody's assegura que "és poc probable que el referèndum tingui lloc", i augura que Artur Mas forçarà la convocatòria de noves eleccions "aviat", en tant què ja preveu que el govern espanyol prohibirà la consulta.

Per tant, els analistes sí que donen per fet que el debat independentista continuarà viu durant força temps, en tant que "el moviment independentista ha guanyat força". Tot amb tot, no creuen que aquest "soroll" polític acabi afectant l'economia: "Apuntem que el recent debat sobre el referèndum no ha comportat cap conseqüència financerament o econòmicament serioses."



Moody's destaca que Catalunya és la principal regió exportadora d'Espanya 'de llarg'. Foto: Moody's