divendres, 21 de març del 2014

Mas avisa que Catalunya farà el seu camí malgrat el rebuig del Congrés

Dijous, 20 de març de 2014 19:40 h

Argumenta que ell no intervé en el debat de defensa de la transferència per convocar referèndums que tindrà lloc el 8 d’abril al Congrés perquè la iniciativa és del Parlament


(ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest dijous al Congrés que almenys escolti els arguments dels representants del Parlament que defensaran la petició de la transferència de la competència per convocar referèndums. "Que deixin per un altre dia la cridòria, la desqualificació o la campanya de la por, i que simplement escoltin", ha reclamat el president després d'encapçalar la constitució de la nova Junta Rectora de l'Institut Ramon Llull. Ara bé, alhora, ha deixat clar que Catalunya seguirà el seu camí malgrat el rebuig previsible del Congrés. Mas ha argumentat que ell no intervé en aquest debat perquè es tracta d'una iniciativa del Parlament. 



Tot i que Mas ha reconegut que ja es dóna "per descomptat" quin serà el resultat de la votació al Congrés, el president de la Generalitat ha opinat que calia passar per les Corts Generals, i fer el debat "allà on toca", que és on hi ha la representació del poble espanyol.

Malgrat ser escèptic amb la resposta que donarà el Congrés, Mas ha
aprofitat per demanar als diputats espanyols que almenys escoltin els arguments dels representants del Parlament, i que permetin que puguin exposar quina és la realitat catalana "sense bronques".

Ara bé, alhora també ha advertit que "el no permanent" de l'Estat "no ha d'aturar el camí normal català". "Aquest és un pas més molt important, però si les Corts decideixen que no, hem de seguir molt pacíficament, democràticament, serenament i tranquil·lament el nostre camí".

Sobre la seva participació, Mas no ha volgut aclarir si hi assistirà com a espectador, però sí que ha argumentat per què no intervé en el debat. Després de recordar que tampoc ho va fer el llavors president Pasqual Maragall amb ocasió de l'Estatut, ha esgrimit que la iniciativa que es debatrà el 8 d'abril prové del Parlament, i és la cambra catalana qui ha de decidir els seus representants. "No és el Govern que hi va, és el Parlament", ha apuntat.

 Mas ha encapçalat aquest dijous la constitució de la nova Junta Rectora de l'Institut Ramon Llull, que incorpora l'Ajuntament de Barcelona com a membre del consorci. Han participat en la reunió, a més del president, l'alcalde de la capital catalana, Xavier Trias, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, i el director de l'Institut, Àlex Susanna. La incorporació de l'Ajuntament al consorci suposa la cessió del Palau del Baró de Quadras com a seu de l'Institut, un edifici modernista construït a principis del segle XX per Puig i Cadafalch.

D'acord amb els nous estatuts, modificats per incorporar l'Ajuntament, l'IRL donarà suport a les polítiques de relacions exteriors en l'àmbit cultural de les dues administracions consorciades i contribuirà a l'enfortiment de les marques Cultura Catalana, Catalunya i Barcelona des d'una perspectiva cultural.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha expressat la seva satisfacció per formar part d'aquesta institució perquè la capital catalana, ha dit, "vol ser una ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació". Mas, que ha agraït a Trias la implicació de Barcelona, ha argumentat que quan la capital i Catalunya treballen juntes no és que sumin, sinó que multipliquen. "O ara estem en un moment en què aquesta multiplicació d'esforços ens convé molt", ha afegit.

Segons el president, cal que Catalunya sigui coneguda per la seva voluntat de poder exercir el dret a decidir, però també per la seva cultura, per la seva llengua i per altres aspectes que ressalten en la realitat catalana, com la gastronomia, l'esport o la ciència.