dilluns, 24 de març del 2014

La fiscalia rectifica i diu ara que la consulta és inconstitucional

24/03/2014

El ministeri públic assegurava la setmana passada que hi ha "marge raonable" per debatre la convocatòria


Lluís Bou


El ministre de Injustícia, A.R.Gallardón
La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rectificat i ara creu que la consulta és inconstitucional. Si la setmana passada assegurava que existeix un "marge raonable" per debatre si aquesta encaixa dins la Constitució, avui ha fet una interpretació més dura i més d'acord amb la posició habitual del govern espanyol. La fiscalia és un organisme jeràrquic, que depèn del fiscal general de l'Estat, el qual és designat per l'executiu central.

Segons la nova versió, la consulta sobre la independència "manca d'encaix en la Constitució", i afirma que s'han fet "interpretacions errònies" de l'escrit en el qual va demanar l'arxiu de la querella que Manos Limpias va presentar en el seu dia contra el president Artur Mas acusant-lo de sedició. En un comunicat remès a la premsa, el ministeri públic insisteix que l'eventual referèndum sobiranista fixat per al mes de novembre vinent no té encaix en la Carta Magna, de manera que la fiscalia "no troba cap suport legal per a la seva celebració".
 
En l'escrit, el ministeri públic argumenta que la "discussió jurídica" sobre aquest assumpte competeix al Tribunal Constitucional i afegeix que "es pot discutir enraonadament l'encaix constitucional de la consulta-referèndum prevista per al 9 de novembre" pròxim. En la seva nota de premsa emesa avui, de només dos paràgrafs, clarifica que la seva postura en relació amb la consulta és que no existeix "encaix legal" que l'empari i insisteix que això es desprèn de l'informe presentat davant el TSJC, "al marge de les interpretacions errònies que s'hagin pogut realitzar en descontextualitzar algunes expressions contingudes" en aquest.
 
En el seu informe, el fiscal demana a la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret, que ha assumit la querella de Manos Limpias, que no l'admeti a tràmit, mentre al·lega que "la discussió jurídica ha de situar-se en seu constitucional, sense que pugui convertir-se una decisió política en una resolució administrativa prevaricadora".
 
Per al ministeri públic, "la distinció entre referèndum i consulta no és clara", però apunta que el primer és competència del govern espanyol, mentre que les consultes les pot convocar la Generalitat, però per preguntar sobre "matèries pròpies de la seva competència". Així, en el seu escrit la fiscalia entén que seria "perfectament d'acord amb la Constitució" la convocatòria per part de la Generalitat o ens locals i "l'àmbit de les seves competències" de fòrums de participació, audiències públiques, enquestes i qualsevol altre instrument de consulta popular llevat del referèndum, que està en mans de l'Estat.
 
Accepta "a efectes dialèctics" la tesi de Manos Limpias sobre la conducta del president de la Generalitat, el fiscal conclou que "no existeix l'ordre o la resolució ferma i de fons de desobediència", de manera que tampoc no veu base legal per encausar-lo per delicte.
 
No és la primera vegada que les opinions de la fiscalia del TSJC sobre el debat sobiranista han suscitat polèmica: al març de l'any passat, el llavors Fiscal Superior, Martín Rodríguez Sol, es va veure forçat a dimitir perquè va defensar en una entrevista la legitimitat d'una consulta sobiranista dins d'un marc legal.
 
Rodríguez Sol va presentar la seva renúncia davant el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, després que aquest li obrís un expedient per rellevar-lo arran d'aquestes declaracions, i el mes de juliol passat va ser substituït al capdavant de la fiscalia del TSJC per José María Romero de Tejada.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/la_fiscalia_rectifica_i_diu_ara_que_la_consulta_es_inconstitucional_99567.php