diumenge, 30 de març del 2014

CONSTITUCIONS CATALANES




Les Constitucions de Catalunya eren les lleis catalanes proposades pel Comte de Barcelona i aprovades per les Corts Catalanes.

L'etimologia prové del Dret romà pervivent a Catalunya en el qual originàriament les constitucions eren les normes promulgades pels emperadors romans. Legislativament una «Constitució» es diferenciava d'un «Capítol de cort» i d'un «Acte de cort» pel fet d'aparèixer com a iniciativa del comte, però que no podia entrar en vigor legal sense l'aprovació de les Corts Generals del Principat de Catalunya, fet sense precedents a Europa.

Com a dret paccionat, les constitucions eren les normes legislatives de
major rang i només podien ser revocades per les mateixes Corts Generals del Principat de Catalunya; les constitucions podien modificar fins i tot Usatges de Barcelona i Privilegis encara que aquests darrers haguessin estat declarats irrevocables anteriorment; així mateix no podien ésser contradites per decrets o sentències reials, les quals eren legislativament de rang inferior a les Constitucions catalanes.

Foren abolides per Felip V de Castella el 1714 i el sistema pactista desmantellat; a partir d'aleshores la legislació i el dret foren creats només a través de Reials ordres i Reials decrets emanats de la voluntat del Rei, pràctiques pròpies del cesarisme reial i de l'absolutisme polític borbònic, que fou vigent fins a l'establiment del regnat constitucional d'Isabel II (1833).




Constitucions de CATALUNYA (1412)

NOMÉS CATALUNYA tenia CONSTITUCIONS, ni ARAGÓ, ni VALÈNCIA, ni CASTELLA



Ferran el Catòlic presidint les Corts Catalanes. Frontis d'una edició incunable de 1495 de les Constitucions catalanes (Barcelona, Pere Michel i Diego de Gumiel).


ESTIL de CELEBRAR CORTS a CATALUNYA (1632)
la CORT ESPANYOLA NO existeix

Codi Penal Català (1686) EXCLUSIU de CATALUNYA

ESPANYA jurídica NO existeix.



Constitucions de CATALUNYA de Carles III (1706)

ESPANYA NO va EXISTIR CAP CONSTITUCIÓ fins 1812



CORONA de CASTELLA (1715)

Espanya NO existeix

http://en.wikipedia.org/wiki/Crown_of_Castile




http://ca.wikipedia.org/wiki/Constitucions_catalanes