divendres, 14 de març del 2014

CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA demanen la compareixença de Margallo a la comissió del dret de decidir

Divendres  14.03.2014  13:29

Els socialistes hi afegeixen la petició perquè Mas també doni explicacions i els republicans volen portar el debat al congrés




CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA volen que el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, comparegui a la comissió parlamentària del dret de decidir per donar explicacions sobre l'informe fet públic ahir que tombava la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent. Els socialistes hi han afegit la petició que també doni explicacions el president de la Generalitat, Artur Mas, mentre que ICV demana la presència del Col·legi d'Economistes de Catalunya per donar compte d'un llibre que van elaborar sobre aquest tema. Els republicans, finalment, demanen poder explicar el projecte de transició nacional al congrés espanyol.

Margallo va desafiar ahir el govern espanyol a 'contrastar amb evidències empíriques i dades' les
xifres que va publicar en un informe que, diu, 'demostra la inviabilitat econòmica' d'una Catalunya independent. Margallo es va oferir a comparèixer al congrés espanyol per explicar el document i va proposar que l'autor de l'informe, Fernando Eguidazu, que és director general de Relacions Econòmiques Internacionals, debatés al parlament amb el conseller d'Economia.

CiU ha registrat la petició perquè el ministre comparegui al parlament. Segons el president del grup parlamentari, Jordi Turull, s'agafen a l'oferiment que va fer el ministre ahir, tot i que ell va parlar de comparèixer al congrés i d'enviar a la cambra catalana el director de l'informe. Turull ha remarcat que el fet que el ministre 'doni carta de naturalitat a aquest debat ja és una gran victòria', i ha dit que espera que Margallo 'farà honor a la seva paraula' i es pugui fer un debat 'serè i tranquil' sobre la viabilitat d'una hipotètica Catalunya independent. 

En aquest punt, ha avisat que CiU no entendria que el ministre 'ara s'amagués i no vingués, i més quan ell ha ofert la possibilitat de discutir aquest informe al parlament'. 'Hem de pressuposar que hi haurà un mínim de coherència, si no, vol dir que s'amaga i que l'informe ja decau per ell mateix', ha conclòs. 

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha apuntat que el seu grup donaria suport a aquesta petició de compareixença, però també ha aprofitat per demanar que es pugui explicar el procés al congrés, ja sigui a través de membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional que donin compte del seus informes o bé a través d'algun membre de la comissió del dret de decidir. D'aquesta forma, diu, es podrien defensar els arguments de l'estat aquí, i també els de Catalunya a Madrid. Ara bé, a diferència de CiU, ERC acceptaria que vingués l'autor de l'informe d'Exteriors en lloc del ministre. 'Volem obrir totes les vies de diàleg, crear tots els espais possibles per argumentar, debatre el nostre posicionament', ha argumentat.

Per part d'ICV-EUiA, Jaume Bosch ha explicat que el seu grup no només havia registrat la petició perquè comparegui Margallo sinó també perquè ho faci el Col·legi d'Economistes, que va presentar un llibre sobre l'impacte econòmic de la independència. Els ecosocialistes prefereixen que sigui el ministre qui comparegui.

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha explicat que també donarien suport a la compareixença del ministre, però que també tornarien a demanar la del president de la Generalitat, Artur Mas. 'En lloc d'explicar-nos per fascicles en les sessions de control el full de ruta, que tingui l'ocasió sense límit de temps d'explicar a tots els ciutadans quines són les novetats de les negociacions i algunes contradiccions', ha assenyalat. Lucena ha opinat que seria una bona ocasió perquè els representants del govern espanyol i de la Generalitat expliquessin 'com pensen arribar a un acord i amb una mica de sort, aprofitant que els dos poden comparèixer el mateix dia, preparar una reunió més privada per mantenir el diàleg que ara està absent'.