dimecres, 26 de març del 2014

Bloomberg: ningú no pot obligar els catalans a quedar-se a Espanya

Dimecres  26.03.2014  18:24

Avisa Espanya que encara és a temps de no seguir els passos d'Ucraïna i permetre un referèndum legal i amb garanties








'Si vols evitar la secessió d'un territori, dóna llibertat a la població'. Amb aquesta idea arrenca un article de Bloomberg View, una de les revistes del servei de notícies econòmiques més prestigiós del món. Amb el títol 'Com Espanya pot evitar la seva pròpia Crimea', l'autor, Leonid Bershidsky, establert a Moscou, alerta de la mala gestió que el govern ucranïnès ha fet del cas de Crimea dient que hauria d'haver autoritzat un referèndum creïble, sota supervisió internacional i no totes les garanties. De la manera que s'ha fet, diu, s'ha generat un conflicte internacional i una gran inestabilitat que es podrien haver evitat. 'No hi ha cap argument per a mantenir per la força territoris sota el govern d'un país si la majoria no no ho vol', conclou. I, per tant, argüeix, la millor manera de fer-ho és a través de la democràcia i del pacte.

Heus ací els dos darrers paràgrafs de l'article, traduïts al català:


'Penseu què podria haver passat si Ucraïna hagués permès Crimea de fer un referèndum de secessió sota estricta observació internacional. Amb la qüestió decidida en una votació justa i creïble, el país podria haver evitat una crisi mundial que ha enfrontat Rússia i Occident i ha destrossat Ucraïna mateixa.

A Catalunya, el govern espanyol encara pot optar per no seguir el camí d'Ucraïna. Impedint que la gent qupugui expressar-se podria potencialment inspirar grups terroristes i generaria inestabilitat. No hi ha cap argument de mantenir per la força els territoris sota el govern d'un país si la majoria no no ho vol.'


http://www.vilaweb.cat/noticia/4181672/20140326/bloomberg-ningu-pot-obligar-catalans-quedar-espanya.html