dimarts, 18 de febrer del 2014

Spieker als directius alemanys: "El nacionalisme espanyol és molt més agressiu que el català"

18/02/2014

INDEPENDÈNCIA

L’empresari alemany considera que "si s'haguessin esforçat una mica més, s'haurien adonat que són precisament l'estabilitat econòmica i el creixement els principals motors dels anhels independentistes"


Nerea Rodríguez



Thomas Spieker
L’empresari i columnista alemany Thomas Spieker ha escrit un article dirigint-se als directius alemanys que es van posicionar la setmana passada contra la independència de Catalunya, i es queixa que aquests directius “només assenyalen amb el seu dit el nacionalisme català. Si haguessin observat el clima polític una mica més, segur que s'haguessin adonat que el nacionalisme espanyol és molt més agressiu”.

En un article a la web ‘Help Catalonia’, en format de carta oberta per als signants de l’anomenada ‘Declaració de Barcelona’, Spieker els pregunta: Poden imaginar-se el que passaria a Alemanya, si el govern federal tractés d'obligar per llei a les regions (Länder), per exemple Baviera, a espantar de les escoles el seu dialecte propi, per impartir des d'aquest moment les classes de matemàtiques o història exclusivament en ‘alemany neutre’?” I explica: “Doncs va ser precisament aquest l'objectiu del Govern central de Madrid quan el seu ministre de Cultura José Ignacio Wert va declarar al Congrés, que la seva intenció era 'espanyolitzar' els nens de Catalunya”.


I afegeix: “I fins i tot quan una minúscula minoria de catalans coincideix amb aquest objectiu (igual que segur hi haurà ciutadans a Baviera que celebrarien que els seus fills fossin educats en alemany ‘neutre’), va utilitzar aquest argument per envair una competència que va ser traspassada al Govern de la Generalitat fa més de 30 anys i que fins ara s'ha mostrat plenament eficaç, igual que funciona el multilingüisme a Suïssa, per exemple”.

Spieker, que fa 43 anys que viu i treballa a Catalunya, explica als directius que, tot i haver nascut a Alemanya, “avui em sento com un català d'origen alemany, perquè com molts d’altres, jo també he après a estimar el país després d’haver-lo conegut per acabar convertint-lo en la meva pàtria per elecció pròpia”. A més, els fa saber que “la seva declaració ha ofès a molta gent d'aquest país. Això passa, per regla general, quan només es mira un costat de la moneda”.

"Potser un dia vulguin tornar a reconstruir els ponts que han destruït"


Després d’assegurar que no qüestiona la seva llibertat d'opinió o la seva legítima preocupació per l'estabilitat econòmica de Catalunya, afirma que “el que sí qüestiono, és la seva falta d'objectivitat, la seva inequívoca presa de partit per una opció política que és la del Partit Popular espanyol, que al país en el qual viuen com a persones i treballen com a empresaris o directius d'empreses líders alemanyes o europees, només rep el suport d'una ínfima part de la població”. I els pregunta: “O es pensen vostès que representen les úniques companyies internacionals amb interessos a Catalunya?”

Spieker reconeix que “el capital, a part de rendibilitat, cerca també sobretot un entorn estable”, però els avisa que “si s'haguessin esforçat una mica més en la seva anàlisi, s'haurien adonat, sense cap dubte, que són precisament l'estabilitat econòmica i el creixement els principals motors dels anhels independentistes del poble català, que és conegut a tot el món pel seu caràcter emprenedor”.

En aquesta línia, els informa que “segons l'opinió de reconeguts experts macroeconòmics a nivell mundial, la falta d'inversions per part de l'Estat Espanyol a Catalunya, que prefereix invertir en AVEs cap al desert d'Extremadura o en un innecessari nou anell de circumval·lació viària al voltant de Madrid en una cacera de vots, perjudicarà l’economia catalana molt més que la separació d'una unió que Espanya ha tractat fins i tot al llarg dels últims 35 anys de democràcia molt més com la relació entre una vaca i qui la muny diàriament, que com una relació entre governs amb idèntica legitimació”.

I a tot això, considera Spieker, “s'ha d'afegir la dominació cultural i lingüística, que té com a única finalitat reprimir qualsevol signe de catalanitat”. Per tot això, lamenta “enormement que amb la seva carta hagin ofès precisament aquell poble del Sud d'Europa que, per les seves característiques, més s'assembla al poble alemany”. I conclou: “Potser un dia vulguin tornar a reconstruir els ponts que han destruït amb tanta lleugeresa i decideixin impulsar una nova amistat catalano-alemanya. Si així ho desitgen, estaré encantat d'ajudar-los”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/spieker_als_directius_alemanys_el_nacionalisme_espanyol_es_molt_mes_agressiu_que_el_catala_98831.php