dimarts, 18 de febrer del 2014

El 'Financial Times' veu en Escòcia el model per a Catalunya

18/02/2014

REFERENDUM

"Fins i tot en democràcia, Espanya es nega a contemplar la idea d'un referèndum sobre la independència de Catalunya", rebla el cap d'Internacional del rotatiu


Lluís Goñalons




La portada d'avui del diari britànic 'Financial Times'



El diari britànic 'Financial Times' veu en el procés d'independència d'Escòcia un mirall per al català. El rotatiu financer, de la mà del cap d'Internacional Gideon Rachman, avui posa el focus de l'anàlisi en l'estratègia dels països que estan en posició d'autoritzar un referèndum. Defensa que la millora manera de fer gala de valors com la "tolerància", "l'estat de dret" i la "democràcia" és permetre un referèndum. Tal com el Regne Unit ha fet amb Escòcia: un model per a Catalunya.


"El govern de Westminster reconeix que el Regne Unit és una unió de nacions independents amb identitats històricament diferents: moralment i pràcticament només es pot mantenir junts sobre la base del consentiment". Aquest, és segons el cap d'Internacional, el corrent de fons que mou el consentiment de l'autodeterminació.

"Fins i tot en l'Europa democràtica, Espanya es nega a contemplar la idea d'un referèndum sobre la independència de Catalunya", ha afirmat sorprès Rachman.

El rotatiu assegura que si guanya el 'sí' a la independència, Escòcia i Anglaterra trobaran una manera de fer una obra de "divorci pacífic". "Oferiria una lliçó global en la forma civilitzada d'utilitzar separatisme", ha explicat. No obstant això, creu que si bé la independència d'Escòcia s'aconseguiria en pau, "no es garanteix que el divorci sigui amistós".


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/el_financial_times_veu_en_escocia_el_mirall_per_a_catalunya_98830.php