dimecres, 5 de febrer del 2014

Patrick Roca: “França cada cop entén més el procés català”

04/02/2014

L’expert francès en política internacional creu que Catalunya “està enfocant bé el debat” i veu “neutralitat” des de París


Pep Lloveras




Imatge de la conferència pronunciada per Patrick Roca
L’expert francès en política internacional i professor de la Facultat de Traducció de la Pompeu Fabra, Patrick Roca, ha assegurat aquest vespre que França “cada cop entén més el procés català”. Roca, resident a Barcelona des de fa anys i amb llaços amb Convergència, ha sorprès la seixantena de persones que l’escoltaven a la Fundació CatDem indicant que hi està havent un viratge en la política francesa i l’opinió pública del seu país entorn l’onada sobiranista que viu Catalunya. “I això és, sobretot, perquè des d’aquí s’està enfocant bé el debat. El dret a decidir més enllà de la identitat. La democràcia en primer terme”, ha afirmat.

En una conferència sota el títol ‘França, tan a prop i tan lluny’, Roca ha explicat que el país veí “pot entendre bé les reivindicacions de Catalunya” i que això s’està veient amb més nitidesa des de la Via Catalana de l’11 de setembre. “La majoria de mitjans de comunicació estan tractant la qüestió amb neutralitat, amb total absència d’hostilitat, i fins i tot alguns ja han expressat certa incomprensió davant el fet que Madrid no vulgui negociar, que no busqui una solució pactada”, ha comentat Roca. “I el president Hollande, no està jugant en contra. No s’està posicionant”, ha afegit.

Roca ha volgut diferenciar el jacobinisme francès del 

nacionalisme espanyol, que sovint s’equiparen, per dir que l’aliança entre Madrid i París no està tan clara. “El jacobinisme de l’UMP dretà i del PS esquerrà és sobretot organitzatiu, en canvi el nacionalisme s’entén allà més identitari i irracional”, ha incidit. “França podria entendre la idea de nació de Catalunya, aquella frase del president Pujol que és català qui viu i treballa aquí. La voluntat d’una col·lectivitat”, ha reflexionat, i ha valorat dues decisions preses pel sobiranisme: “Ha estat un encert no vincular per a res els Països Catalans ni la Catalunya Nord en tot això. Fixar-se només en el Principat i la força d’una majoria democràtica. I segon, aquest encara per enfortir-se, enviar l’argument a Europa que Catalunya és un cas específic dins els estats tradicionals”, ha analitzat.

El perill del Front Nacional

Segons Roca, l’únic “perill” en aquesta relació entre França i Catalunya és que el que és ara una minoria com el Front Nacional de Le Pen, tant política com mediàtica, tingui més poder i, “aquests sí que nacionalistes”, ja estan escampant que si Catalunya obté la independència “pot desestabilitzar França i destruir la nació francesa”, ha dit. “És absurd, és evident, perquè a més França està molt unida i el tant per cent d’independentistes corsos, per dir la regió amb més ganes d’autonomia, no arriba al 10%”, ha indicat. No hi ha risc de contagi, ha defensat Roca, que s’ha remuntat al 1213, “el nostre 1714”, per recordar que en aquell segle neix la unitat francesa i per dir que les regions amb més personalitat ja estan massa assimilades a tots els nivells perquè hi pugui haver un brot seriós secessionista.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/patrick_roca_franca_cada_cop_enten_mes_el_proces_catala_98562.php