divendres, 21 de febrer del 2014

Mas: "Si la gent s'ho creu de veritat i es mobilitza, Catalunya sortirà endavant"

21/02/2014

REFERENDUM

El president de la Generalitat critica que "han dit que tot això que Catalunya és un país, una nació i un poble ens ho hem inventat. Qui ha arribat a dir això vol negar la història, que a alguns els incomoda"


Nerea Rodríguez



Artur Mas durant la presentació de sis volums de la història de Catalunya i un atles



El president de la Generalitat, Artur Mas, va apel·lar ahir a la "mobilització" dels catalans i a la "voluntat de permanència en el seu objectiu", perquè preveu que "si la gent s'ho creu de veritat i es mobilitza" i si "les institucions estan a l'alçada" del moment, "Catalunya és un país que pot tirar endavant". El president de la Generalitat va dir aquestes paraules en la presentació de sis volums de la història de Catalunya i un atles, il·lustrats per la dibuixant Pilarin Bayés, on va assegurar que el "fil vermell" que ha caracteritzat la història catalana ha estat "poder governar-se a si mateixa i limitar el poder absolut".


En aquest sentit, i després d'haver presentat ahir la nova xarxa Tributs de Catalunya, Mas ha recordat que la Generalitat es va crear al segle XIV "amb el propòsit de recaptar impostos i negociar amb el rei que, en lloc de tenir el poder absolut, tenia de donar més privilegis" als catalans. "La hisenda pròpia va en el sentit de poder-nos governar tant com puguem i amb tota la profunditat que puguem", va afirmar el president, que alhora va recordar "a aquells que vulguin confondre la història o que no la vulguin veure" que, en una primera instància, la Generalitat recaptava impostos.

"Algunes vegades hem sentit dir que aquest país no té història. Que tot això de que Catalunya és un país, una nació i un poble ens ho hem inventat. Qui ha arribat a dir això vol negar la història, que a alguns els incomoda", va asseverar el president. Mas va postil·lar que la història de Catalunya ha estat marcada per la lluita contra aquells que volien eliminar la "identitat, la idiosincràsia i la identitat de Catalunya, però també per "l'anhel i l'aspiració d'arribar a la plenitud i a la llibertat".

Per aquest motiu, el president va instar als catalans a aspirar a "decidir el futur" a través de les seves veus: "Diuen que la història l'escriuen els vencedors, sobretot els que han vençut militarment. Potser és veritat, però la història la fan les persones i els pobles".


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/mas_si_la_gent_s_ho_creu_de_veritat_i_es_mobilitza_catalunya_sortira_endavant_98908.php