dilluns, 17 de febrer del 2014

Mas anuncia eleccions anticipades si l'Estat no permet la consulta

17/02/2014 Avui a les 11:15h.

El president rebutja una declaració unilateral d'independència

 




Mas, amb els líders de la resta de forces que donen suport a la consulta




El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que si Madrid s'oposa finalment a la celebració de la consulta, se celebraran unes eleccions "que seran l'equivalent a un referèndum" i, en canvi, rebutja una declaració unilateral perquè "no podem proclamar la independència sense saber si existeix o no una majoria al país".

Mas, en una entrevista al diari italià Corriere della Sera, considera que "l'Estat propi és el futur
natural d'una vella nació que ha mantingut durant segles la seva llengua i la seva cultura, una nació que té la voluntat de actuar com a tal, amb un projecte col·lectiu per al futur".

El president recorda que el 80 % dels diputats al Parlament està a favor de l'autodeterminació i que hi ha hagut a Catalunya "enormes manifestacions a favor de la independència en què ha participat un quart de la població adulta". "La nostra no és simplement la decisió d'un govern, sinó un procés radicalment democràtic; el nostre objectiu és defensar un projecte col·lectiu del poble català", apunta.

El cap de l'Executiu admet que a la resta d'Europa es comprèn el desig dels catalans de realitzar una consulta però els disgusta la idea d'un nou Estat. "La seva és una posició egoista -afirma-. Diuen que és un assumpte espanyol i que hem de resoldre a Espanya. És normal, ho entenem, hi ha molts problemes a Europa. Però abans o després seran cridats a donar una resposta política".

Artur Mas defensa l'estat propi perquè "volem poder organitzar la nostra educació, la nostra sanitat, els nostres serveis". "Els catalans -afegeix- sempre han defensat la idea d'autogovern, des de fa 300 anys".

Sobre la possibilitat de quedar fora de la UE, Mas diu que no està previst un cas com el català en els tractats i ha de ser estudiat de manera específica. "Però recordem que Europa és també els ciutadans, no només els Estats -argumenta el president-. Per què deixar-nos fora? No podem ser castigats".

Finalment, Mas defensa una Europa federal, amb menys poder per als Estats i més per a les regions. "Ens aniria bé el mateix estatus que Massachusetts als Estats Units -conclou Mas-. Però si Europa no serà federal, llavors demanem les mateixes prerrogatives que Àustria o Portugal. Res més, però tampoc res menys".