dimarts, 25 de febrer del 2014

La UE trobarà una solució política perquè Catalunya no en sigui exclosa

Dilluns, 24 de febrer de 2014 21:35 h

Homs avisa que si no hi ha solució política perquè Catalunya continuï a la UE seria la fi de l'Europa de la integració


(ACN).- El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha avisat des de Lisboa que si no hi ha una solució política perquè Catalunya continuï formant part de la Unió Europea en cas d'assolir un Estat propi seria la "fi d'Europa com a model d'integració democràtica i pacífica dels diferents pobles que la configuren". Aquest és el missatge que ha llençat Homs des de Lisboa, on ha pronunciat la conferència inaugural de la jornada 'El procés polític a Catalunya', organitzada pel (Diplocat) i la Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa. Homs ha remarcat, a més, que si s'hagués fet cas a la literalitat dels tractats europeus, no hi hauria hagut rescats financers com el d'Espanya i Portugal. 


Els tractats a Europa estan en continua evolució

Homs ha subratllat que si els europeus haguessin fet cas als tractats europeus no hi hauria hagut rescats. "I això val per a Portugal, per a Espanya, per a Grècia i per a Irlanda. Si s'hagués seguit la literalitat del que estableixen els tractats a l'hora de prendre decisions de tipus econòmic, no hi hauria hagut rescats, però es va actuar per urgència, per sentit comú, per interès general", ha argumentat.

“En la mesura que la UE és un projecte de pau, de democràcia, se sabrà trobar una solució política, com ha fet sempre davant de totes les situacions"


Per Homs, en el cas que els catalans s'expressin a favor de tenir un Estat propi, i ho fan de forma pacífica, democràtica i majoritària, la UE sabrà trobar una solució perquè l'alternativa voldria dir que "allò que s'expressa democràticament i de forma ordenada a Europa pot no tenir recorregut. I això jo crec que seria la fi d'Europa com a model d'integració democràtica i pacífica dels diferents pobles que la configuren", ha opinat.

"El que planteja Catalunya és recórrer a l'essència de la democràcia"

Homs ha defensat que el que està plantejant Catalunya és "simplement recórrer a l'essència de la democràcia", és a dir, conèixer l'opinió directament del poble, i seria "irresponsable i contrari a la democràcia no donar resposta a aquesta demanda àmplia i transversal de la societat", Homs ha lamentat que ni PP ni PSOE tinguin la voluntat d'escoltar el clam català i s'escudin en la Constitució quan el català, ha dit, "no és un debat jurídic, sinó que és qüestió de voluntat política".

Un estat democràtic no pot negar que una part del seu territori faci una consulta

Francesc Vendrell, professor de Relacions Internacionals a la John Hopkins University i a Bologna i antic representant de la UE i de la missió especial de les Nacions Unides a l'Afganistan que ha participat a la jornada, ha  reconegut que el dret internacional no reconeix el dret a l'autodeterminació de parts d'un Estat, sinó només de colònies i de territoris sota dominació estrangera. Ara bé, Vendrell ha subratllat que si bé no el reconeix, tampoc el prohibeix, alhora que ha remarcat que els tractats estan en permanent evolució. Al seu parer, un estat democràtic no pot negar que una part del seu territori faci una consulta, ja que es tracta de conèixer l'opinió dels ciutadans i no té efectes jurídics.