dilluns, 10 de febrer del 2014

El sí a la independència s'enfila fins al 63% en una enquesta del govern

Dilluns  10.02.2014  12:27

L'estudi, revelat per RAC-1, indica que la fermesa del sí faci el que faci l'estat espanyol



El sí a la independència de Catalunya s'enfila fins al 63%, segons una enquesta feta per internet i encarregada pel Centre d'Estudis d'Opinió. Aquest sondatge, que el govern qualifica d'experimental, es va fer el desembre amb una mostra de 1.800 enquestats i no s'ha presentat pas públicament, però ha estat penjada al registre d'estudis d'opinió del govern. L'estudi plantejava als enquestats si votarien a favor o contra la independència, tenint en compte sis escenaris diferents.

El primer escenari que es plantejava era el següent: Amb la 
 independència, Catalunya tindria grans beneficis econòmics i recuperaria els 16.000 milions anuals de dèficit fiscal amb Espanya; el resultat: un 60% de sí i un 25% de no.

Segon escenari: Catalunya patiria greus conseqüències econòmiques, les vendes de productes catalans a Espanya caurien per un boicot comercial i hi hauria dificultat per a comerciar amb Europa. El resultat: un 55% de sí  i un 32% de no.

Tercer escenari: Catalunya es mantindria dins dels tractats europeus mentre no es trobés la solució per a ingressar com a membre de ple dret de la Unió Europea. En aquest cas el sí tindria un resultat del 56% i el no, del 26%.

El quart escenari: La UE adverteix que Catalunya quedaria automàticament fora; el resultat del sí baixa fins al 45% i el del no puja fins al 38%.

Cinquè escenari: El govern espanuol està disposat a negociar un nou estatus polític per a Catalunya dins de l'estat, amb noves competències exclusives i un pacte fiscal. El sí obtindria un 56% i el no el 28%.

Sisè escenari: El govern espanyol s'oposa totalment a la possibilitat de negociar un estatus polític diferent per a Catalunya dins d'Espanya, el sí s'enfila fins al 63%, i el no quedaria en un 25%.

Estudi experimental
El govern qualifica d'experimental aquesta enquesta, pel fet d'haver-la realitzat íntegrament per internet. A més, l'estudi prova una nova manera de preguntar sobre la independència, que consisteix a demanar en una escala el 0 al 10 si s'està a favor de la independència; el 0 significa estar totalment segur de votar contra la independència i el 10, totalment de votar a favor. Diu La Vanguardia que dos terços dels 1.800 enquestats van votar entre el 5 i el 10, i que la mitjana de tots els vots és de 6.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4172337/20140210/independencia-senfila-63-enquesta-govern.html