dissabte, 25 de gener del 2014

Vicent Partal : Separats

25.01.2014

La sensació que tinc és que en realitat les eleccions europees fan més nosa que servei.  



Després de mesos especulant amb la possibilitat d'una candidatura unida del sobiranisme a les eleccions europees, sembla del tot decidit que no n'hi haurà. Cada un dels signants de l'acord pel referèndum participarà en les pròpies aliances i si de cas hi haurà una referència comuna al procés i una certa coordinació a Brussel·les.

CiU supose que es mourà cap al PNB, Esquerra i el PSM mallorquí cap a una part de Bildu, la CUP no se sap si es presentarà però si de cas seria lògic que s'aliàs amb l'altra part de Bildu, mentre que ICV optarà per sumar amb Esquerra unida i Compromís amb Equo.

A primer colp d'ull sembla desil·lusionador i jo encara no descartaria un cop de puny d'algú sobre la taula, però la veritat és que aquestes eleccions importen poc respecte de què passarà al novembre. I les dificultats de tancar un acord global, a banda de ser insalvables, podien de fet provocar unes turbulències polítiques perilloses per a la unitat aconseguida entorn del referèndum.

Que siga així, doncs: cadascú pel seu costat. La sensació que tinc és que en realitat les eleccions europees fan més nosa que servei. Són al mig del calendari i no aporten res de nou o de fonamental.

Tret que arribe una sorpresa última ací o des del vostre país. Els darrers dies s'especulava molt amb l'interès possible de l'esquerra abertzale de demanar un acord europeu al PNB. Jo ho veig molt difícil, però també reconec que amb els anys he après a no descartar res. Si fos el cas, i espere que me'n digues la teua opinió, evidentment canviaria tot. Perquè les forces polítiques catalanes es quedarien sense el seu aliat principal, però sobretot perquè un acord basc donaria una gran empenta a la gent que ací s'ha quedat decebuda i sorpresa per la manca d'acord.